Članci

Različite teme vezane uz podršku vašem zdravlju

Čarolija okusa

Raznobojni ljetni pudinzi

Ova jednostavna slastica može se pripremiti u dvije varijante. Veganski recept dala nam je Ivana Cicarelli, a mi iz Podrške zdravlju smo dodali i varijantu s korištenjem uobičajenog mlijeka i šećera, jer zdravlje ne dolazi od tvari. Stoga uživajte u bilo kojoj verziji pudinga.

Sastojci:

  • 2 šalice kupina ili borovnica
  • 2 šalice svježih jagoda ili malina
  • 1 vrećica vanilija pudinga (preporuka: alnatura ili vitaminka)
  • 1 litra mlijeka (rižino ili kravlje)
  • 1/2 šalice smeđe ili bijele riže
  • 1 šalica rižinog slada 3 žlice šećera
  • 1 vrhnje
  • paketić keksa od dinkela ili neki drugi
  • šlag po želji

Baza od smeđe riže:

Skuhati rižu (smeđu u ekspres loncu s 2,5 šalice vode. Kada voda proključa dodati 1 prstohvat soli, zatvoriti ekspres lonac te kuhati na najmanjem plamenu 50 minuta. Ovo baza odlična je za sve vrste zdravih krema ili pudinga.

Baza od bijele riže – uobičajeno kuhanje, blago raskuhati.

Kad je riža gotova, treba je podijeliti na dvije jednake količine. U jednu staviti borovnice/kupine, trećinu slada ili zlicu šećera, pola zobenog vrhnja i sve to smiksati u blenderu. Ukoliko netko želi rjeđi puding, dodaje se mlijeko do željene gustoće. Isti postupak ponavlja se s jagodama, tako da se dobiju različite boje pudinga. Zatim se skuha i puding od vanilije s malo više mlijeka (oko 6 dl).

Uzeti visoke staklene čaše te prvo složiti izmrvljene kekse na manje komade, zatim vanilija puding, zatim puding od jagoda pa od borovnica. Zgodno je završiti s pudingom od vanilije te ga ukrasiti s bobičastim voćem koje se na početku pripreme ostavi za dekoraciju, uz koju izvrsno ide svježa menta ili melisa.

Oni koji vole šlag, isti mogu dodati na vrh ove „šarolike priče“. Pudinzi se u ovom slučaju ne poslužuju  topli, već ohlađeni na sobnoj temperaturi.

 

Ljetni puding

Čarolija okusa

Raznobojni ljetni pudinzi

Ova jednostavna slastica može se pripremiti u dvije varijante. Veganski recept dala nam je Ivana Cicarelli, a mi iz Podrške …

Zdravlje je moj đir 2016

Vinjasa joga i shiatsu na Sustipanu

I ove godine naša udruga će sudjelovati  u javnozdravstvenoj manifestaciji „Zdravlje je moj đir“, koja će se održati …

Kružni koncept elemenata

Kružni koncept pet elemenata

Kada se određene energetske kvalitete unutar prirode opisuju putem elemenata, u različitim tradicijama nailazimo na različite …