Članci

Različite teme vezane uz podršku vašem zdravlju

Joga čaj

Crni čaj s mlijekom i začinima (joga čaj)

Vitalizirajući topli napitak koji je na Zapadu poznat kao joga čaj najrašireniji je tradicionalni indijski čaj u svijetu. U Indiji ga zovu jednostavno chai (čaj).

Zapravo se radi o mješavini začina poznatoj pod nazivom masala chai koju kao gotovu smjesu možete nabaviti u bolje opskrbljenim prodavaonicama čaja, a možete je napraviti i sami.

Ovaj čaj podiže razine energije, bistri um, čisti od toksina. Odličan je protiv prehlade, ublažava razne bolove, potiče probavu i djeluje protuupalno. Zanimljivo je da začini poništavaju djelovanje teina (sastojak crnog čaja). Postoje više ili manje začinjene varijante, kao i one s više ili manje mlijeka. Osim kravljeg može se koristiti zobeno, bademovo ili sojino mlijeko.

Za početak možete isprobati ovaj recept, a zatim krenuti u istraživanje finih začina koje će vas dovesti do vašeg omiljenog joga čaja. U nedostatku određenih začina čaj možete napraviti s onom što imate.

Sastojci:

  • Kardamom
  • Cimet
  • Đumbir
  • Crni papar
  • Crni čaj
  • Mlijeko
  • Šećer

Priprema:

U 4 dcl vode usuti na vrh noža prah kardamoma, vrh noža mljevenog cimeta, pola vrha noža đumbira i pola vrha noža crnog papra. Umjesto praha mogu se koristiti sjemenke kardamoma, štapić cimeta, svježi đumbir i papar u zrnu. Vodu sa začinima kuhamo 10-ak min dok se ne reducira na otprilike 3 dcl, a zatim u nju ubacimo vrećicu (ili žličicu, dvije) crnog čaja i 1,5 dcl mlijeka. Pustimo da još jednom zakipi, maknemo s vatre i ostavimo da odstoji nekoliko minuta. Čaj potom procijedimo (ako je potrebno) te zasladimo po želji šećerom ili nekim drugim sladilom.

Od začina u joga čaju mogu se upotrijebiti i list lovora, štapić vanilije, klinčići, anis, muškatni oraščić ili bijeli papar.

Nazdravlje!

Napisala: Podrška zdravlju

Na fotografiji je prikazan uobičajen postupak pripreme ovog čaja u Indiji.

Priprema indijskog čaja s začinima

Photo credit: AdamCohn via Foter.com / CC BY-NC-ND

Michael Anderson

Spiritual psychology i Psihologija promjene – javno predavanje u Samoboru

U utorak 09.01.2018. od 19:00 do 21:00, u Samoboru će se održati javno predavanje psihologa Michaela Andersona (USA) i …

Kurkuma i đumbir

Ljekovita svojstva kurkume

Kurkuma kao biljna vrsta spada u porodicu đumbirovki (Zingiberaceae), a od njenog sasušenog korijena dobiva se žuti prah, …

Fascija članak

Fascija; poveznica energije i materije – 1. dio

Sa stanovišta zapadne medicine, do 80-ih godina prošlog stoljeća fascija smatrala samo vrstom vezivnog tkiva koja obavija …