Članci

Različite teme vezane uz podršku vašem zdravlju

Pročišćavanje sinusa slanom vodom (Jal Neti)

Naše fizičko tijelo jest dom našeg bića. Ono je poput kuće u kojoj živimo, a dobar domaćin zna kako je svakoj kući, između ostalog, potrebno i čišćenje.

Pročišćavanje sinusa slanom vodom dio je jogijske tradicije tehnika čišćenja, koje se nazivaju „shatkarma“, a ponekad ih u literaturi nalazimo pod nazivom „hatha joga krije“. Opisane su u jogiskom tekstu „Hatha joga pradipika“ iz 15. stoljeća.

Dobrobiti ovog načina pročišćavanja

„Jal Neti“ ili pročišćavanje sinusa vodom, posljednjih je desetljeća postala vrlo popularna na zapadu, prvenstveno zbog preventivnog djelovanja na infekcije gornjeg dišnog sustava (prehlade i infekcije grla, nosa i sinusa). Praksa je pokazala da se redovitom primjenom ove jednostavne tehnike također umanjuje utjecaj alergena pa ju je posebno preporučljivo raditi u proljeće.

Tehnika čisti sekret iz nosa i sinusa sistemom podtlaka (pa je znatno učinkovitija od sprejeva za nos), stimulira i osvježava živčani sustav očiju i nosa te ima blagotvoran učinak kako na spomenute osjetilne organe, tako i na sam mozak.

 

Pročišćavanje sinusa - neti pot

Način izvođenja

Tehnika se izvodi tako da u posebno dizajniranu posudu (neti pot) ulijemo mlaku vodu (38-40ºC) koju potom blago zasolimo. Potom glavu namjestimo u adekvatan položaj te grlić posude stavimo u gornju nosnicu. Dok dišemo na usta, po sistemu spojenih posuda, voda počinje ulaziti u gornju te istjecati kroz donju nosnicu.

Isti postupak ponovimo i na drugu nosnicu, a potom sasušimo nosnice ispuhujući ostatak vode tehnikom disanja „kapal bhati“ (napomena: radi se nagli izdah uz otvorena usta, kako voda ne bi ušla u srednje uho).

Samu tehniku radimo u okviru određenih joga programa kod nas u udruzi, a kako ona izgleda možete pogledati na you tube klipu (dole).

Tehnike čišćenja u jogi provode se sa stavom kako je naše tijelo (naša kuća) odraz naše nutrine. Putem njih sa ljubavlju čistimo sebe od svega što nije naša istinska priroda.

 

 

Napisala: Podrška zdravlju

Foto credit (foto 1): danmachold via Foter.com / CC BY-NC-SA

Foto credit (foto 2): Chiot’s Run via Foter.com / CC BY-NC

 

Cjelovit pogled na trbuh

Ljudsko tijelo je, poput beskrajnog svemira, fascinantno polje promatranja i istraživanja koje ne prestaje iznenađivati …

Odgoj s glazbom

Zašto je najbolji mogući odgoj onaj s glazbom, potvrđuju razna znanstvena istraživanja, ali i povijesni presjek civilizacija …

Tretiranje fascije – osnovni principi

Prethodna dva članka o fasciji  (članak 1 i članak 2)  objasnila su što je fascija i koje su njene funkcije u ljudskom …