Članci

Različite teme vezane uz podršku vašem zdravlju

Salate – bogatstvo okusa, svježine i zdravlja

Salate su profinjena, vrlo ukusna i nadasve zdrava hrana. Osvježavaju i opuštaju organizam donoseći mu mnoštvo hranjivih sastojaka. Njihova se konzumacija preporučuje tijekom cijele godine uz prilagodbu osobnim potrebama i sezonskim specifičnostima.


Ljeti salate postaju kraljicama našeg jelovnika osobito ako im pristupimo na nov način. Ako se prepustimo mašti možemo kreirati raznolike, slasne i zasitne obroke, a sve to bez dugih sati provedenih u kuhinji. Salate mogu biti glavno jelo ili važan prilog, a najukusnije i najhranjivije su kada ih pripremamo sa sezonskim namirnicama na svom vrhuncu.

Rikola, matovilac, radič, potočarka, endivija i ostalo salatno lišće različitih je boja, tekstura i okusa. Ako im dodamo kuhane i na sobnoj temperaturi ohlađene žitarice poput riže, kukuruza, kus-kusa, bulgura ili quinoje, salata postaje cjeloviti obrok. One pripremljene sa različitim sirovim povrćem (rajčica, krastavac, rotkvica …) najviše nas rashlađuju, no za osobe koje teže probavljaju sirovu hranu primjerenije su salate od kratko kuhanog povrća (tikvice, raštika, mahune …).

Velik je izbor salata s mahunarkama; grah, bob, grašak, slanutak, leća … Mahunarke pridonose hranjivosti obroka, a u takvo jelo lijepo će se uklopiti i orašasti plodovi, razne blago popržene sjemenke, sirevi (od mladih do pikantnih) te tjestenina, najbolje integralna. Pečene paprike, patlidžan, batat ili krumpir doprinijet će ponešto raskošnijem ugođaju.

salata-s-gljivama
Za začinjavanje salata koriste se razni octevi, ulja, začini i preljevi, a posebno poglavlje su voćne salate koje rashlađuju organizam i istodobno nam donose obilje vlakana, vitamina i jednostavnih šećera.


Ljeto je najbolje vrijeme za istraživanje bogatog svijeta salata. Kombinacije su uistinu mnogobrojne, ali i najjednostavnija salata osvježit će i uljepšati vaš obrok. Pravila nema; samo neka je ukusno!


Uživajmo u zdjelama zdravlja osmišljenima prema našim željama, okusu i nadahnuću!

Napisala: Podrška zdravlju

Photo credit (picture 2): Stefan Muth via Foter.com / CC BY-SA

Odgoj s glazbom

Zašto je najbolji mogući odgoj onaj s glazbom, potvrđuju razna znanstvena istraživanja, ali i povijesni presjek civilizacija …

Tretiranje fascije – osnovni principi

Prethodna dva članka o fasciji  (članak 1 i članak 2)  objasnila su što je fascija i koje su njene funkcije u ljudskom …

Joga razglednica iz Fužina

Prekrasan gradić Fužine smješten je u južnom dijelu Gorskog kotara, oko pola sata vožnje od mora. Iako blizu Jadranske …