Članci

Različite teme vezane uz podršku vašem zdravlju

Vježbanje joge razvija snagu i opuštenost

Dobro je poznato kako vježbanje joga položaja (asana) razvija snažno i gipko tijelo. No jesmo li svjesni ostalih razina našeg bića na koje djeluje vježbanje joge?

U današnje vrijeme prosječan čovjek primjećuje sve veću užurbanost svakodnevnog života, koja je pojavno uvjetovana vanjskim okolnostima. Ispunjavajući zahtjeve takvog života, on često stječe dojam kako sve više juri, a istovremeno ima sve manje vremena, što u konačnici rezultira gubitkom snage i životnog zadovoljstva te osjećajem bespomoćnosti.

Upravo iz tog razloga neophodno je da se svako od nas okrene sebi i promotri svoje stanje iznutra te pokuša razviti razumijevanje za svoju vlastitu prirodu, pri čemu vježbanje joge može biti od velike pomoći.

Yoga meditacija


Nakon joga vježbi, koje osim joga položaja uključuju i vježbe opuštanja, disanja, usmjeravanja pažnje te jednostavne dinamičke pokrete usklađene s dahom, ostaje prepoznatljiv osjećaj zaustavljenosti i mira kao rezultat vježbanja. Taj efekt nastaje na razini autonomnog živčanog sustava koji kroz svoju polaritetnu funkciju regulira aktivnost i opuštanje cjelokupnog tijela, uključujući kako mišiće, tako i rad organa i svih ostalih organskih sustava. Simpatički dio zadužen je za aktivnost dišnog i krvožilnog sustava, dok parasimpatički dio potiče probavu, sustave eliminacije i podržava mehanizme regeneracije tijela.

Vježbanje joge zahtjeva precizno i mirno izvođenje pokreta, što može biti prilično fizički zahtjevno, uz istovremeno održavanje opuštenosti svih mišića koji ne sudjeluju u pokretu te održavanje potpunog i opuštenog daha. Takvo vježbanje razvija pribranost pa kroz stav promatrača uočavamo prirodne reakcije na razini autonomnog živčanog sustava te učimo kako ovladati kretanjem tijela, daha i uma. Na taj način vježbe djeluje na uravnoteženje simpatikusa i parasimpatikusa, razvijajući istovremeno snagu i opuštenost.

Lea vodi sat yoge

Ako suvremeni život usporedimo s cestovnim prometom, a naše tijelo s automobilom, možemo zaključiti kako su za sigurnu, udobnu i dugu vožnju osim jakog motora i spremnika punog goriva potrebne i dobre kočnice. Sposobnost da se po potrebi, barem na kratko, istinski zaustavimo u vremenu i prostoru prestaje biti nedostižan luksuz i postaje stvarna potreba. Vježbajući razvijamo tu sposobnost pa joga i u tom aspektu daje rješenje za izazove postavljene pred suvremenog čovjeka.


Napisala: Podrška zdravlju

 

Photo credit: Cesar Vargas via Foter.com / CC BY  &  torbakhopper via Foter.com / CC BY-ND (down images)

Vježbanje joge razvija snagu i opuštenost 1

Vježbanje joge razvija snagu i opuštenost 2

Odgoj s glazbom

Zašto je najbolji mogući odgoj onaj s glazbom, potvrđuju razna znanstvena istraživanja, ali i povijesni presjek civilizacija …

Tretiranje fascije – osnovni principi

Prethodna dva članka o fasciji  (članak 1 i članak 2)  objasnila su što je fascija i koje su njene funkcije u ljudskom …

Joga razglednica iz Fužina

Prekrasan gradić Fužine smješten je u južnom dijelu Gorskog kotara, oko pola sata vožnje od mora. Iako blizu Jadranske …