Crni čaj s mlijekom i začinima (joga čaj)
Vitalizirajući topli napitak koji je na Zapadu poznat kao joga čaj najrašireniji je tradicionalni indijski čaj u svijetu. U Indiji ga zovu jednostavno chai (čaj).
Zapravo se radi o mješavini začina poznatoj pod nazivom masala chai koju kao gotovu smjesu možete nabaviti u bolje opskrbljenim prodavaonicama čaja, a možete je napraviti i sami.
Ovaj čaj podiže razine energije, bistri um, čisti od toksina. Odličan je protiv prehlade, ublažava razne bolove, potiče probavu i djeluje protuupalno. Zanimljivo je da začini poništavaju djelovanje teina (sastojak crnog čaja). Postoje više ili manje začinjene varijante, kao i one s više ili manje mlijeka. Osim kravljeg može se koristiti zobeno, bademovo ili sojino mlijeko.
Za početak možete isprobati ovaj recept, a zatim krenuti u istraživanje finih začina koje će vas dovesti do vašeg omiljenog joga čaja. U nedostatku određenih začina čaj možete napraviti s onom što imate.
Sastojci:
- Kardamom
- Cimet
- Đumbir
- Crni papar
- Crni čaj
- Mlijeko
- Šećer
Priprema:
U 4 dcl vode usuti na vrh noža prah kardamoma, vrh noža mljevenog cimeta, pola vrha noža đumbira i pola vrha noža crnog papra. Umjesto praha mogu se koristiti sjemenke kardamoma, štapić cimeta, svježi đumbir i papar u zrnu. Vodu sa začinima kuhamo 10-ak min dok se ne reducira na otprilike 3 dcl, a zatim u nju ubacimo vrećicu (ili žličicu, dvije) crnog čaja i 1,5 dcl mlijeka. Pustimo da još jednom zakipi, maknemo s vatre i ostavimo da odstoji nekoliko minuta. Čaj potom procijedimo (ako je potrebno) te zasladimo po želji šećerom ili nekim drugim sladilom.
Od začina u joga čaju mogu se upotrijebiti i list lovora, štapić vanilije, klinčići, anis, muškatni oraščić ili bijeli papar.
Nazdravlje!
Napisala: Podrška zdravlju
Na fotografiji je prikazan uobičajen postupak pripreme ovog čaja u Indiji.
Photo credit: AdamCohn via Foter.com / CC BY-NC-ND