Darovi jeseni – bundeva

Priroda nam i ove divne jeseni nudi bundevu; fantastičnu namirnicu koja nije samo ukusna, već je i puna hranjivih tvari.
Meso bundeve lako je probavljivo i male je energetske vrijednosti (u 100g bundeve ima oko 28kcal), pa je mogu jesti svi. Odličan je izvor vlakana, kalija, selena, vitamina A, beta-karotena, alfa-karotena, beta-kriptoksantina i luteina.
Ovo bogatstvo antioksidanasa jača naš imunitet, što je posebno važno njegovati u hladnijim jesenskim danima pred nama.
Bundeva je bogata složenim ugljikohidratima, što znači da nam pomaže da održimo stabilnom nivo šećera u krvi. Stoga djeluje kao pravi melem kada nam se tijelo nađe u stanju bilo kakve neravnoteže.
Bundevine sjemenke imaju veliku energetsku vrijednost (u 100g sjemenki ima oko 467kcal) pa su izvrsne kao međuobrok. Dovoljno je pojesti sjemenki onoliko koliko stane u dlan za unijeti u tijelo niz dobrih sastojaka kao što su omega-3 masne kiseline i fitosteroli.
Sjemenke sadrže i kvalitetne proteine, u 100g ima čak oko 54% preporučene dnevne doze. Osim toga, sjemenke su odličan izvor aminokiselina triptofana i glutamata koji pomažu u smanjenju iscrpljenosti i razdažljivosti.

Bundevino ulje sadrži bogatstvo nezasićenih masnih kiselina, velik postotak beta karotena, vitamina E i kalija.
Lecitin iz bućinog ulja pomaže pravilnom radu srca, te pozitivno djeluje na snižavanje nivoa kolesterola u krvi.
Najkvalitetnije je hladno prešano bućino ulje.
Raznovrsna priprema bundeve
Iako se bundeva najčešće konzumira pečena u pećnici, od nje se mogu pripremiti ukusne juhe, jela od povrća, pa i deserti.
Može se jesti i sirova kao salata. Njezin blago slatkasti, ali pun okus izvrsno se slaže s različitim začinima od muškatnog oraščića, kima i đumbira. Kušajte je u gustim juhama, varivima i rižotu.

Juha od bundeve – recept
Sastojci:
• 500 g bundeve
• 2 mrkve
• 1 veći krumpir
• sol
• kurkuma
• bijeli papar
Priprema:
Povrće očistite pa narežite na kockice.
Sastojke stavite u lonac i prelijte vodom. Kada prokuha, smanjite vatru i kuhajte 10-15 minuta.
Izmiksajte u kremu i vratite na vatru da još jednom prokuha te začinite.
Možete ukrasiti listićima peršina i dodati 1 žlićicu bundevinog ulja neposredno prije konzumiranja.
Dobar tek!
Napisala: Marija Bosančić