Domaći miješani kruh – recept
Kruh je u našim krajevima jedna od osnovnih prehrambenih namirnica. Iz nekog razloga, velik broj ljudi je zaboravio miris i okus domaćeg kruha, koji je neusporedivo bolji od većine kupovnih kruhova.
Domaći kruh se ne suši brzo, ostaje svjež i nakon 3-4 dana, pa je odličan i za one koji ga ne jedu svaki dan. Znati napraviti kruh poseban je užitak i daje vašem prostoru miris doma!
Evo jednostavnog recepta za pripremu
Sastojci:
- 20dkg integralnog pšeničnog brašna
- 20dkg polu bijelog brašna (tip 850)
- 20dkg bijelog oštrog brašna, (tip 400)
- 1 i pol žličica soli
- Pola žličice šećera
- 1 i pol žličica praška za kruh (ili dva praška u kesici)
Napomena: moguće su i druge kombinacije brašna – mogu biti i dvije vrste (ili samo jedna) no važno je da ukupna masa bude 60dkg.
Sve sastojke izmiješamo pa dolijemo 500ml mlake vode i umiješamo tijesto. Ostavimo tijesto da se digne (najbolje na toplom mjestu) oko 45 minuta, eventualno ga još jednom premiješamo i ostavimo još 15-ak minuta (nije obavezno).
Tijesto izlijemo u kalup ili posudu koju imate (dobro ju je prethodno malo nabrašniti). Tijesto pečemo na 200 stupnjeva oko 1 sat (stavljamo ga u već zagrijanu pećnicu).
Kada je kruh pečen možemo malo poškropiti koru vodom da ne bi bila pretvrda.
Dobar tek!
Napisala: Podrška zdravlju