Fascija; poveznica energije i materije – 1. dio



Sa stanovišta zapadne medicine, do 80-ih godina prošlog stoljeća fascija smatrala samo vrstom vezivnog tkiva koja obavija i drži strukture tijela. Od tada do danas intenzivno se razvija razumijevanje njene uloge u sustavu čovjeka.

Anatomski gledano, sve strukture tijela imaju svoje ovojnice (mišići, organi, kosti … ). No te ovojnice nisu pasivna tkiva. Ona su sva u međusobnom dodiru. Istraživanje njihovih svojstava otkrilo je postojanje trodimenzionalne komunikacijske mreže. No fascija ima i zaštitnu ulogu.

Serija naših članaka, od kojih je ovaj prvi u nizu, objasniti će različite aspekte fascije.

Počeci razumijevanja fascije

Budući da je fascija dio univerzalne inteligencije tijela, rad prema njenim principima u korijenu je svih drevnih terapija koje se bave dodirom, kao i sustava vježbanja koji promatraju protok životne sile (joga, chi kung, tai chi, … )

Pojam fascije prvi su počeli spominjati američki „bodywork“ terapeuti, a tretiranje fascije počinje se razvijati nastankom osteopatije, u drugoj polovici 19. stoljeća.

Dakle, pionirski rad pojedinih terapeuta otvorio je vrata iskustvenom razumijevanju fascije i prije nego su njena svojstva znanstveno proučena.

Nabrojati ćemo samo neke od značajnijih:

  • Andrew Taylor Still (1828 –1917) – otac osteopatije.
  • William Garner Sutherland (1873–1954) – razvio kranio sakralna terapiju.
  • Ida Rolf (1896 –1979) – razvila metodu strukturalne integracije, poznate i kao „Rolfing“.

Spomenute metode na praktičan način dokazuju postojanje i funkciju fascije kao neovisnog integrativnog sustava, radeći na njoj direktno ili indirektno. Napokon je i znanost (od 80-ih godina) počela usmjeravati više pažnje na fasciju i dokazivati neke od njenih funkcija.

Miofascijalni lanac

Anatomsko fiziološka uloga fascije

Anatomski gledano pojam fascija opisuje dio vezivnih tkiva koja obavijaju gotovo sve strukture tijela, uključujući kosti, tetive, mišiće, organe pa i sam živčani sustav.

Fascije tijela ponašaju kao jedan sustav, prenoseći svoj tonus s jedne na drugu. Strukturalna neravnoteža jednog dijela tijela putem fascije može utjecati i na ostale dijelove tijela.

Isto tako, stimulacijom fascije može se izvršiti utjecaj i u smjeru uravnoteženja.

U određenim vrstama tretmana tijela (poput shiatsu-a i sličnih metoda), stvaranjem recipročnih napetosti stimulira se uravnoteženje fascijalnog sustava.

Isti utjecaj može se izvršiti i izvođenjem joga položaja, koji stimuliraju mišićno fascijalne lance. No, da bi istezanje stimuliralo protočnost fascija, potreban je manji intenzitet nego kod uobičajenog „sportskog“istezanja.

 

Kako fascija reagira na stimulaciju

Razlog zbog kojeg fascijalna tkiva postaju kruća i manje protočna odgovara njihovoj obrambenoj ulozi. Fascija je izuzetno prilagodljivo tkivo, koje reagira na vanjske podražaje i mijenja svoje stanje po potrebi. Ta prilagodljivost proizlazi iz njene građe.

Fasciju sačinjavaju vezivna vlakna i matrica.

Vezivna vlakana su sačinjena od kombiniranih proteinskih lanaca kolagena, elastina i retikularnih stanica (manje forme kolagena). Takva kombinacija vlaknima omogućuje izuzetnu otpornost na neprimjereno veliku vlačnu silu uz istovremeno visoku elastičnost.

Matrica je amorfna polu tekućina sastavljena od vode, proteina i soli, koja obavija vlakna. Ovisno o koncentraciji proteina i soli matrica može biti tekuća, polu tekuća ili želatinozna. Upravo koncentracija matrice određuje stanja čvrstoće i gipkosti fascijalnog tkiva.

Fascija je stoga vrlo efikasan potporni i zaštitni fiziološki sustav. Promjenom gustoće matrice ona vrši prilagodbu, određujući u kojoj će mjeri dopustiti određenu kretnju ili djelovanje pritiska na ostatak sustava.

Istezanje fascija

Fascija dakle može postati jako čvrsta i neelastična. To se posebno očituje nakon fizičkih povreda, kada fascija izgradi obrambeni „zid“, kojim štiti sustav.

No ukoliko se nakon fiziološkog oporavka fascija ne vrati u normalno elastično stanje, to je često znak kako se povreda nije integrirala na dubljoj energetskoj ili psihološkoj razini.

Sam proces vježbanja s fascijom, kao i primanje tretmana fascije, često će pomoći da se proces oporavka odvije i na razini energetskog tijela, koje je povezano sa ljudskim emocijama i sviješću.

O suptilnijim svojstvima fascije nastavljamo u sljedećem članku:

http://pozdrav.hr/fascija-poveznica-energije-i-materije-2-dio/