Goltis metoda sunčanja


28.06.2018.

Tamnjenje tijela tijekom izlaganja suncu, zapravo je obrambeni mehanizam našeg organizma koji proizvodnjom melanina, tzv. tamnog pigmenta u bazalnom sloju epidermisa štiti stanice od oštećenja uzrokovanog UV zračenjem.

Sposobnost lučenja melanina ljudima je urođena i genetski je predodređena ovisno o rasnoj pripadnosti –  narodi bliži ekvatoru prirodno imaju tamniju kožu koja je im omogućava duže izlaganje suncu, koje je koži neophodno za sintetiziranje vitamina D.

Boravak na suncu potreban je našem organizmu, no suncu se trebamo izlagati na prikladan način.

 

Program postupnog izlaganja suncu

Ujednačeno preplanuli ten nemoguće je postići, bez obzira koji zaštitni faktor koristimo, ako se suncu izlažemo više no što bi trebali. Neugodno crvenilo i zatezanje kože za većinu ljudi su neizbježni kod prvog izlaganja suncu u ljetnim mjesecima.

Proučavajući mogućnost organizma da se zaštiti, a istovremeno imajući na umu dobrobiti koje nam boravak na suncu donosi ali i našu želju za preplanulim tenom, ekipa ruskih promotora zdravog života okupljenih u organizaciju „Goltis“ razvila je program postupnog izlaganja suncu nazvanog ”Superkompenzacijska metoda sunčanja”.

Osnova metode je kombinacija, naizmjeničnog izlaganja kože suncu kada se melanin razgrađuje (razlijeva) u gornjim slojevima kože i boravka u hladu kada se melanin formira.

 

Goltis – Superkompenzacijska metoda sunčanja

Prateći tablicu, kod prvog izlaganja suncu, po minutu i pol ležimo na leđima i trbuhu, te po minutu na jednom odnosno drugom boku, a potom se 3 minute ”krijemo” u hladu.

Nakon odmora postepeno produljujemo boravak na suncu kako je navedeno u tablici sve dok ne dođemo da posljednjeg, 12. ciklusa koji predviđa izležavanje na suncu u ukupnom trajanju od čak 2 i pol sata.

Tempo kretanja po tablici svatko određuje prema vlastitim željama, pa je tako moguće svih 12 ciklusa proći u jednom danu, međutim tada se izlažete suncu i tijekom vremena najjačeg UV zračenja, što ne preporučuju niti liječnici niti autori ove metode.

Za postizanje uravnoteženog preplanulog tena idealno bi bilo cikluse iz tablice rasporediti na 7 dana, s tim da nakon svakog prekida dužeg od 2 sata, sunčanje nastavljate ponavljajući prethodna dva ciklusa. Npr. ako ste danas stigli do 5. ciklusa, sutra sunčanje započinjete ciklusom 3.

 

ciklus  

položaj tijela; vrijeme provedeno na suncu (u minutama)

 

boravak u hladu
na leđima

 

na trbuhu

 

na boku

 

na drugom boku
1 1.5 1.5 1 1 3
2 2 2 1 1 3
3 3 3 1.5 1.5 5
4 5 5 2.5 2.5 5
5 7 7 3 3 7
6 9 9 5 5 10
7 12 12 7 7 10
8 15 15 10 10 10
9 20 20 15 15 15
10 25 25 20 20 20
11 35 35 25 25 30
12 45 45 30 30 40

 

VAŽNA NAPOMENA: ova metoda je dizajnirana za sunčanje na sjevernijim geografskim širinama pa se za područje Hrvatske ne preporučuje njena upotreba tijekom ljeta u periodu između 11 i 15 sati.

Goltis metoda sunčanja

Za oporavak kože nakon opeklina od sunca autori također predlažu superkompenzacijsku metodu sunčanja s tim da se izlaganje suncu ograniči na sekunde – svaka minuta navedena u tablici odgovara periodu od 10 sekundi.

Prema riječima Andreja Datsenka iz Goltisa, metodu mogu koristiti sve zdrave osobe, dok bi se one s bilo kakvim zdravstvenim tegobama prije izlaganja suncu uvijek trebale prethodno posavjetovati sa svojim liječnikom. Datsenko također naglašava da treba biti oprezan i izbjegavati izlaganje suncu u doba jakog UV zračenja, ovisno gdje se nalazite u odnosu na Ekvator. Za naše područje indeks UV zračenja najviši je u vremenu od 10 do 16 sati, a kretanje vrijednosti UV zračenja iz sata u sat za bilo koje područje na Zemlji možete provjeriti na http://www.uvawareness.com/

 

Vodite računa o svom zdravlju

Bez obzira na sve metode i savjete, zaštitne faktore i sklanjanje sa sunca tijekom perioda jakog UV zračenja, za lijepu i zdravu kožu potreban nam je prije svega zdrav organizam. Kao što automobile vodimo na redovite servise, ulijevamo kvalitetna ulja, mazimo ih i pazimo, budimo dobri i prema svome tijelu – osluškujmo ga i dajmo mu u ljetnim mjesecima ono što mu treba – laganiju prehranu s više voća i povrća, koje s razlogom dozrijeva baš u ovo doba godine, a koža vam neće zamjeriti ni ako je nakon izlaganja suncu nagradite kakvom hranjivom kremom izrađenom od prirodnih sastojaka (npr. aloa, karite oraščići, neven, lavanda, kamilica, jojoba) ili je jednostavno ”začinite” domaćim maslinovim uljem.

Napomena:
”Superkompenzacijska metoda sunčanja” objavljena je na ruskom jeziku u e-knjizi Goltisa (goltis.com.ua).  Prijevod objavljujemo uz odobrenje autora Andreja Datsenka.  Metodu koristite na vlastitu odgovornost.

Napisala: Ada Nuić

 

Sunčanje i zdravlje