Joga razglednica iz Fužina


jogaprirodavježbe
08.08.2018.

Prekrasan gradić Fužine smješten je u južnom dijelu Gorskog kotara, oko pola sata vožnje od mora. Iako blizu Jadranske obale, zbog nadmorske visine vlada planinska klima, a priroda obiluje bujnom vegetacijom.

 

Fužine

Završni dio dvogodišnjeg programa „Joga Sadhana“ organizirali smo kao petodnevni joga retreat, tijekom kojeg su polaznici i voditelji bili smješteni u „Fužinarskoj kući“, koja se nalazi na uzvisini s koje se pruža pogled na mjesto i obližnje jezero.

 

Fužinarska kuća

Kuća nam je pružila izvrsne uvjete za boravak i vježbanje. U sklopu kuće nalazi se i dvorana sa drvenim podom, u kojoj je joga program počinjao od ranog jutra. Zaokupljeni vježbanjem nismo fotografirali tijekom programa, no dvorana sa rekvizitima dočarat će dio jutarnje „radne“ atmosfere.

 

Dvorana

Premda pomisao na rano ustajanje i jutarnje vježbanje nekima budi osjećaj težine, grupa je vrlo brzo ušla u dobar ritam, a prizori poput ove jutarnje magle nad jezerom jednostavno su nas inspirirali da nipošto ne propustimo novo jutro.

 

Meditacija uz jezero

Poseban doživljaj bila je ukusna kuhinja prepuna svježeg povrća i žitarica. Važnija od namirnica bila je ljubav s kojom su nam naši ljubazni domaćini pripremali hranu, što se moglo osjetiti svakim novim zalogajem.

 

Vege hrana

Sastavni dio programa bio je i boravak u prirodi. Opremljeni adekvatnom obućom i prostirkama za vježbanje, smjelo smo se uputili u istraživanje obližnjih polja, šuma i jezera.

 

Joga u prirodi

Izlet u obližnje parkove prirode bio je posebno nadahnjujući. U jednom od njih nastala je i ova simpatična fotografija na kojoj dio naše ekipe grupno izvodi ravnotežne položaje. Snaga prirode koju osjetimo uvijek nas inspirira da se povežemo s tom istom snagom u sebi.

 

Ravnotežni položaj

Jedna od riječi kojom bi mogli opisati taj susret jest „poštovanje“. U parku Golubinjak naišli smo na tablu s „Molitvom prirode“ – vrijednom porukom za svih nas.

 

Molitva prirode

Povezanost svega što postoji jedna je od osnovnih spoznaja koja se razvija kroz vježbanje joge. Joga jest jedinstvo. Sve što nas okružuje ima itekako veze s nama i svaki pojedinac bi trebao odgovorno pristupiti onome što radi, jer tako stvara vlastitu i kolektivnu budućnost.

Taj proces odvija se stalno unutar svakog od nas. Pitanje je samo da li smo ga svjesni ili ne? Čitav vanjski svijet samo je refleksija ili odraz one iste univerzalne „esencije“ (kako god to zvali), koja ispunjava svako ljudsko biće. Stoga jedino putovanje koje postoji odvija se unutar nas.

 

Meditacija u šumi

Petodnevnim joga retreatom u Fužinama zaokružili smo dvogodišnji ciklus joga seminara. Život je uvijek novi ciklus, a radost i entuzijazam koji je vladao u grupi zadnjeg dana dao je za naslutiti da je svima jasno kako je putovanje u stvari tek počelo. Točnije rečeno, to je put prema onome što već Jesmo, što znači da u stvari nismo ni putovali.

 

Joga Sadhana program

 

Na taj način ovo iskustvo je poslužilo svojoj svrsi.

Za kraj bi podijelili neke od riječi kojima su polaznici opisali dvogodišnji program „Joga Sadhana“:

 

Nakon dvije godine zanimljivog, uzbudljivog i radosnog procesa učenja ,definitivo mogu reći da znam više o jogi, ali ima nešto puno, puno važnije, a to je da sam upoznavajući jogu upoznavala i spoznavala Sebe, svoje dubine i vlastite neograničene horizonte …   I.F.

Joga Sadhana je predivno putovanje koje bi svakom preporučila. Zaplovila sam bez očekivanja i  prepustila se da me vode kroz ‘jogijsku priču’. Ovaj put me obogatio za čitav život. Naučila sam dosta o sebi (a i prestala pušit), proširila vidike, upoznala drage ljude, dobila nova znanja i dobar vjetar u leđa za nastavak putovanja. Lea i Nikola su puni  inspirirajuće poticajne energije i znanja koje nesebično dijele. Hvala im na tome.   K.C.

Drago mi je što sam imala priliku slušati o Yogi od dvoje različitih, a vrlo autentičnih ljudi. Dobila sam mnogo različitih praktičnih vježbi i alata koje mogu prakticirati i tako produbljivati praksu.   S.B.K.

Joga Sadhana dvogodišnji program za mene je bio poput toplog zagrljaja roditelja poklonjenog djetetu. Ispunjen ljubavlju i svjetlom taj zagrljaj punio je dušu predivnim draguljima: znanjem, mudrošću, ljubavlju, zahvalnošću i radošću …   I.Š.

Joga Sadhana mi je omogućila dublje uranjanje u moju osobnu joga praksu i dala mi inspiraciju za daljnji razvoj. Zaista predivno i nadahnjujuće iskustvo, koje me potpuno ispunilo.  V.R.

Joga Sadana nije samo radionica za proširenje znanja, dubljeg  uvid u tehnike vježbanja i praktičnu primjenu filozofije Joge. Ona je suptilno usmjeravanje i buđenje onog „magnetizma“ u  nama. Naučila sam  radosno eksperimentirati sa svojim tijelom i sve lakše obuzdati vrtloge uma i tako su mi se  izbistrili i neki novi putokazi na mapi života.   Z.R.

 

Svetište Gospe Sniježne

Napisalo/la: Podrška zdravlju

 

Joga Sadhana

 

Snaga prirode