Joga u prirodi


23.02.2015.

Mnoga mjesta na Jadranu obiluju čistim zrakom, morem i ostalim prirodnim ljepotama, primamljivima tijekom cijele godine. Ona manje napučena naročito su privlačna ljudima koji vole uživati u miru i provoditi svoje vrijeme baveći  se aktivnostima usmjerenima prema samima sebi.

Joga u prirodi 1

Netaknuta priroda nas podržava i inspirira da kroz promatranje polako otkrivamo dio njene ljepote i u našoj nutrini. Organizacija joga programa (joga „retreata“) u takvom okruženju stvara idealan spoj ambijenta i sadržaja koji se u njemu provode. 

    Joga u prirodi 2

Engleska riječ „retreat“ doslovno znači „povlačenje“, a u kontekstu joge označava program tijekom kojeg je vježbanje usmjereno na osobni razvoj. Tjedan ili više dana takvog programa omogućuje kako punu regeneraciju onima kojima je „punjenje baterija“ prijeko potrebno, tako i stjecanje novih znanja, iskustava i trajnu inspiraciju redovnim joga praktičarima i instruktorima.

Joga u prirodi 3

Program joga „retreata“ obično počinje jutarnjim vježbanjem asana (joga položaja), vježbama disanja i meditacijom, a tijekom dana se nadopunjava i teoretskim sadržajima kao što su predavanja o filozofiji joge i zdravom načinu života. Ukusna vegetarijanska prehrana odlična je podrška samom programu, a dovoljno slobodnog vremena omogućuje sudionicima uživanje u prirodi, u vidu odmora pod hladovinom borova, plivanja u čistom moru ili istraživanja prirodnih i društvenih osobitosti mediteranskog podneblja.

Joga u prirodi 4

Večernji sati donose smiraj nakon bogatog dana te su idealno vrijeme za ponovno okupljanje, razgovor, lagano vježbanje, pjevanje ili večernju meditaciju. 

Joga u prirodi 6

Joga pod „kistom“ ljubaznih domaćina iz Rukavca

Na fotografijama se može vidjeti primjer otoka Visa, na čijem se južnom dijelu nalazi mjesto Rukavac, smješteno nedaleko od uvale Srebrna, dobro poznate velikom broju ljubitelja prirode.

Joga u prirodi 7

Članovi naše udruge imali su priliku u više navrata sudjelovati na joga programima, koji su bili organizirani u  ugodnom ambijentu imanja „Pod kistom“ obitelji Karakaš.

Joga u prirodi 8          

Kroz godine predanog rada Zorica i Josip stvorili su svojevrstan „ otok na otoku“, prostor koji odiše jedinstvenim spojem ljepote, umjetnosti i prirode. Udaljeno oko 800m od mora imanje predstavlja magičnu oazu u kojoj vladaju harmonija i kreativnost.

Joga u prirodi 9

U dvije kuće na imanju udobno se može smjestiti oko 25 ljudi, a raskošni mediteranski vrt površine 1500 m2 nudi idealne uvjete za  odmor. Neposredno uz imanje nalaze se poluotvoreni te zatvoreni prostori za vježbanje joge, koji omogućuju održavanje joga programa, kako tijekom ljeta tako i u  periodu van turističke sezone. 

Joga u prirodi 10               

Svim sudionicima programa imanje je ostalo u prekrasnom sjećanju, a njegovu ljepotu i „dobru vibraciju“ osjetili smo i sami. Stoga u ime udruge „Podrška zdravlju“ veliko hvala cijeloj obitelji Karakaš!

Joga u prirodi 11

Više o prekrasnom imanju „Pod kistom“ pogledajte na njihovoj web stranici: http://www.vis-cultrelax.com/ (link)

Joga u prirodi 12

 

Napisala: Podrška zdravlju