Joga za cjelovito zdravlje


Program „Joga za cjelovito zdravlje“ utemeljen je na principima Raja Joge. Sastavljen od izvornih joga vježbi, ovaj metodički program omogućuje postupno i sigurno napredovanje u vježbanju.

 

 

Samo vježbanje Asana inspirirano je metodikom Biharske škole klasične Hatha Joge.

Kroz dinamički pokret usklađen sa dahom, te kroz joga položaje (Asane) potiče se gipkost i protočnost fizičkog tijela. Posebna pažnja se poklanja oslobađanju mikropokreta, koji se potiče fokusiranim disanjem i svjesnom pažnjom.

Već na ovom stupnju dolazi do međudjelovanja Asane, Pranajame, Pratjahare i Dharane (detaljan opis: Raja Joga), što se očituje na sljedeći način:

 • usklađivanje pokreta i dah odmah djeluje i kao vježba disanja. Također, pažljivim promatranjem pokreta ili tijela u položaju razvija se sposobnost usmjeravanja pažnje (Dharana)

 • ležeći u položaju za opuštanje dah se spontano produbljuje i uravnotežuje što djeluje i kao vježba disanja. Ekspanzijom mikropokreta, sustav se suptilno otvara, iako nema vanjskog pokreta

 • sjedeći u položaju za Pranajamu ujedno vježba se i tjelesni položaj kroz opuštanje i jačanje mišića zaduženih za pravilno držanje tijela. Pri tome se odvija proces Pratjahare, akumulacije životne sile u jezgri

 • izvodeći vježbe disanja, pažnjom se prati dah i tako se razvija sposobnost usmjeravanja pažnje (Dharana)
 

Joga2 


Osnovni program Asana

Redovitost i postupnost dva su važna principa u vježbanju joge. Osnovni program Joge za cjelovito zdravlje sastoji se od  4 stupnja. Svaki stupanj se vježba nekoliko mjeseci.

Prvi stupanj služi za pripremu. Vježbe se izvode polako, svjesno i usklađeno sa disanjem. Pažnja je na razgibavanju kralježnice i pripremi zglobova.  

Posebna pažnja se polaže na osvještavanje i oslobađanje daha. Dijafragma, koja je zadužena za trbušno disanje se aktivira, dah poprima oblik potpunog „joga disanja“, a izdah se produljuje.

Značajnu ulogu imaju i vježbe opuštanja, koje osim uklanjanja napetosti i stresa, pomažu u produbljivanju svjesnosti o sebi, te jačanju koncentracije.

Opis nekih vježbi prvog stupnja možete pronaći ovdje: 

Vježbe za kralježnicu

Vježbe prvog stupnja

Drugi, treći i četvrti stupanj omogućuju kontinuiran napredak. Vježbanjem Asana (položaja) uspostavlja se funkcionalnost zglobova i mišića, koji postaju snažni i gipki. Pristup vježbanju se produbljuje te postaje očito kako joga vježbe uravnotežuju vitalne životne funkcije.

Tijelo je pripremljeno na duže zadržavanje u sjedećem položaju pa se i Pranajama (vježbe disanja) intenzivira.

Pratjahara i Dharana postupno jačaju pa je praktičar u stanju povući pažnju prema unutra i držati je usmjerenom, bez napora, čime se dodatno produbljuje efektivnost vježbanja.

Opis vježbi viših stupnjeva:

Vježbe drugog stupnja

Vježbe trećeg stupnja

Vježbe četvrtog stupnjaStruktura joga sata

Vježbati je moguće na različite načine i ako vježbate samostalno nije nužno kruto slijediti pravila. Ipak, kao pomoć i inspiraciju za početnike tu je opis uobičajene strukture sata „Joge za cjelovito zdravlje“:  

 • „uzemljenje“ – opuštanje – potpuno disanje (iz ležećeg položaja)
 • pripremne vježbe – povezivanje pokreta i daha (vježbe 1. stupnja)
 • Pozdrav Mjesecu ili Pozdrav Suncu – razne varijante ritma, eventualno zadržavanje u nekim položajima ili ubacivanje dodatnih stojećih položaja
 • zadržavanje u položajima (Asanama) s disanjem 
 • završno opuštanje – integracija vježbanja
 • vježbe disanja i meditacija

(Napomena: na prvom i drugom stupnju, Pozdrav Mjesecu (ili Pozdrav Suncu) se radi neposredno prije završnog opuštanja).

Opisi vježbi: 

Pozdrav Mjesecu

Pozdrav Suncu


 


Pranajama i meditacija

Vježbe disanja temelje se na principu povezanosti daha i kretanja energije kroz kralježnicu , odnosno kroz centralni kanal. Njima se pokreće Pranajama, usmjeravanje i buđenje vitalne životne sile u sedam središta energije i svjesnosti.

Proces povlačenja pažnje s osjetila prema jezgri (Pratjahara) odvija se paralelno s navedenim vježbama. Ukoliko je pažnja praktičara pri tome usmjerena na polje unutrašnjeg magnetizma (Dharana), dolazi do povezivanja njegove svijesti s “Višom Prirodom“. To stanje naziva se Dhjana, istinska meditacija.

Meditacija je stoga u početku proces aktivnog osluškivanja i promatranja, sve dok to ne prestane biti.

Napominjem kako prethodna rečenica nije puka igra riječi i želim vam od srca da je iskustveno doživite.Opis vježbi disanja

Naziv vježbi disanja s poveznicama za video snimke:

 1. Produbljeno disanje  (video 1)
 2. Duplo disanje ili energizirajući dah  (video 2)
 3. Sitkari  (video 2)
 4. Naizmjenično disanje – varijanta  (video 3)

Detaljan opis četiri tehnike Pranajame, koje možete naučiti i prakticirati na siguran način, pronaći ćete u članku Vježbe disanja za jačanje imuniteta.

U članku je i opis nekoliko energizacijskih vježbi, koje također mogu poslužiti kao priprema te upute kako uspostaviti pravilan sjedeći položaj za Pranajamu i meditaciju.

Osnovni principi vježbi disanja opisani su u članku Vježbe disanja u jogi.