Kružni koncept pet elemenataKada se određene energetske kvalitete unutar prirode opisuju putem elemenata, u različitim tradicijama nailazimo na različite opise.

Tradicionalna kineska medicina opisuje tendencije kretanja energije i njihovo međudjelovanje kroz cikluse podrške i kontrole. Taj pristup najlakše je opisati kao „kružni koncept pet elemenata“.

Ovaj sustav opisuje pet energetskih kvaliteta, dajući svakoj vrsti energije naziv prema jednom od elemenata, na sljedeći način:

Drvo – energija se kreće snažno i pravocrtno prema gore

Vatra – energija se kreće aktivno prema gore i disperzira se

Zemlja – energija se kreće blago prema dolje

Metal – energija se sažima prema središtu

Voda – energija se kreće horizontalno i fluidno (pronalazi put)

Svaka od ovih energija odgovorna je za proces materijalizacije određenih struktura našeg tijela te na određeni način regulira rad organskih sustava s kojima je povezana. Navodimo ukratko poveznice strukture i elemenata:

Energija vode gradi kosti i živce te upravlja radom bubrega i mokraćnog mjehura.

Energija drva gradi tetive i ligamente te upravlja radom jetre i žućnog mjehura.

Energija vatre gradi krv i krvožilni sustav te upravlja radom srca i tankog crijeva.

Energija zemlje gradi mišiće i fascije te upravlja radom slezene, gušterače i želuca.

Energija metala gradi kožu te upravlja radom pluća i debelog crijeva.

Ciklus 5 elemenata

Elementi (energije) su u neprestanom međudjelovanju – što se opisuje ciklusima podrške i kontrole. Ti ciklusi prepoznatljivi su i u samoj prirodi:

Ciklus podrške: voda zalijeva drvo – drvo hrani vatru – vatra stvara zemlju – u zemlji se stvara metal – metal (nepropusnošću) podržava vodu – … i tako u krug.

Ciklus kontrole: voda gasi vatru – vatra tali metal – metal sječe drvo – drvo (korijenjem) drži zemlju – zemlja (upijanjem) kontrolira vodu – … i tako u krug.

Putem ovog sustava moguće je unutar čovjeka opisivati ne samo anatomsko fiziološke procese, već razumijevati i emocionalne reakcije te procese rasta i razvoja. Naglašavamo kako sustav tradicionalne kineske medicine promatra čovjeka kao dio prirode i uočava istovjetnost vanjskog i unutrašnjeg svijeta.

Tim holističkim pristupom opisuje se povezanost elemenata sa funkcionalnim cjelinama našeg tijela i tako podržava razumijevanje kako je sve u našem tijelu povezano. Naš sustav neprestano se uravnotežuje kroz međudjelovanje njegovih sastavnih dijelova.

U tablici dole prikazana je usporedba nekih od aspekata čovjeka i prirode.

5 elemenata - osobine

Član naše udruge, psiholog i shiatsu praktičar Igor Kuhar, nedavno je u Samoboru pokrenuo svoj projekt pod nazivom Saulcraft creations centar:  https://www.soulcraftcreations.hr/

Jedna od aktivnosti centra vezana je za povezivanje znanja o pet elemenata s razvojnom psihologijom, kroz program „Svjesno roditeljstvo“.

Poveznicu razvojne psihologije i pet elemenata Igor je nazvao „Princip spiralnog razvoja“. Više o tom konceptu možete pročitati na njegovoj stranici:

Princip spiralnog razvoja

Napisao: Nikola Drviš Grk

Zalaz sunca