Liquid crystal strukture – prijenos energije i informacije u čovjekuČovjek je biće s najrazvijenijim živčanim sustavom na planeti Zemlji. Mozak sa svojim vrlo razvijenim centrima i uspavanim potencijalom još je vrlo neistraženo područje za suvremenu znanost.

No dali je prijenos informacija živčanim impulsima jedini visokorazvijeni oblik komunikacije u čovjeku?

Otkriće kako se meka vezivna tkiva (fascije) našeg tijela ponašaju kao tekući kristal otvara prostor za razumijevanje kako i kuda tokovi „životne sile“ struje našim fiziološkim sustavom.

Predlažemo vam da pogledate članak (na engleskom) kineske biokemičarke Mae-Wan Ho, suosnivačice i direktorice „Institute of Science in Society“.

Ukratko: članak govori o istraživanjima koja su mjerila električnu provodljivost tkiva ljudskog tijela i koja su otkrila kako se fascije  – koje Tradicionalna kineska medicina odavno promatra kao umrežen sustav – ponašaju kao „liquid crystal“, odnosno kako prenose energiju i informacije polarizirajući se.

Naše fascije su građene od kolagenih vlakana, elastina i „matrice“ ili polu amorfne tekućine. Upravo se ta „matrica“, koja se u članku naziva „ Bound water“, ponaša kao tekući kristal, omogućujući strujanje životne sile.

Inače fascije obavijaju gotovo sve strukture tijela – omogućujući trodimenzionalan prijenos životne sile – što se u bodyworku najčešće opisuje kao tok energije kroz meridijane, a u raznim holističkim sustavima vježbanja kao tok Prane, Qi-a ili nekim drugim nazivima koji označavaju te tokove života.

Link za članak:  http://www.i-sis.org.uk/lcm.php

 

Prijenos energije i informacije

Foto credit:

Photo 1 –  Noah J Katz via Foter.com / CC BY-NC-SA

Photo 2 –  tj.blackwell via Foter.com / CC BY-NC