Ljekovita svojstva đumbira
Korijen đumbira se Kini već tisućama godina koristi kao lijek, začin i hrana. Njegov korijen ljutkastog je okusa i sadrži eterično ulje.
S obzirom da ima moć dubokog prodiranja u tjelesno tkivo, njegovo djelovanje je višestrano: detoksicira, pojačava cirkulaciju, potiče otapanje masnoće, opušta mišiće, razgrađuje nakupine (kamenac, ciste, celulit), pomaže kod kroničnih bolova kao što su reumatizam, artritis, išijas, bolovi u leđima, ublažava želučane tegobe i nadutost te potiče sekreciju sluzi, olakšava mučninu (posebice kod morske bolesti), smanjuje razinu kolesterola i spriječava stvaranje krvnih ugrušaka.
Zbog svog anti-bakterijskog i anti-virusnog svojstva, đumbir je odlična prevencija gripi i prehladi. Prirodan je anti-histamin i zato se juha ili čaj od đumbira preporučuje kod svih osoba koji pate od alergija.
Zagrijani oblozi od đumbira na tijelu koje treba opuštanje, iscjeljivanje i toplinu su pravo otkriće i nešto što svakako treba uvrstiti u dio prirodne kućne ljekarne. Jednostavna priprema, brzo djelovanje, povoljna cijena te vaša dobra volja bit će dovoljan razlog da se ova ljekovita biljka nađe i u vašim rukama.
Predlažemo vam da sami isprobate slijedeće recepte za ljekovite pripravke, a uskoro će se u prostorijama naše udruge održati i radionica snažno iscjeljujućih obloga od đumbira uz demonstraciju kupke za stopala te ispijanje đumbir-čaja.
Juha protiv prehlade (djeluje preventivno i kurativno):
• 3 srednje mrkve na kockice
• Pola korijena selena na kockice
• 1 traka kombu alge
• 5-7 komada suhog korijena lotosa
• 1 žlica sezamovog ulja
• 1 žlica soka đumbira
• 2-3 žlice tamari soja sosa
• 2-4 režnja češnjaka
• * vezica pertusimula ili zeleni dio poriluka
Potopite preko noći kombu algu i lotos korijen u odvojenim posudicama. Na sezamovom ulju popirjati 2-3 min selen, dodati mrkvu, te lotos i kombu (zajedno sa vodom u kojoj su se namakali ) i dolijte još 0.5 l vode.
Nakon 5-6 min laganog krčkanja dodajte tamari i đumbir te kuhajte 2-3 min. Kad ste ugasili plamen dodajte češnjak ( prethodno isjeckan i ostavljen na zraku minimalno 5 min.) i svježi petrusimul sitno isjeckan.
U juhu možete dodati i rezance od heljde predhodno skuhane. Konzumirajte juhu min. 2 puta na dan ukoliko je tijelo oslabljeno prehladom ili gripom.
Čaj za zagrijavanje tijela:
• 1 žličica soka đumbira (korijen đumbira se nariba i iscijedi)
• 1 žlica bio sirupa od jabuke ( ili 1 žlica ječmenog slada)
• 1 žličica soka limuna
• Prah cimeta na vrhu žličice
Zagrijte vodu do vrenja te njome prelijte šalicu s ostatkom sastojaka. Čaj se pije dok je vruć preventivno i kurativno 2 puta na dan.
Napisala: Ivana Cicarelli
kontakt: oryssa@gmail.com