Ljekovita svojstva kurkume
Kurkuma kao biljna vrsta spada u porodicu đumbirovki (Zingiberaceae), a od njenog sasušenog korijena dobiva se žuti prah, koji se može nabaviti u trgovinama kao začin.
Ono što kurkumu izdvaja od ostalih začina su njena protuupalna svojstva, tako da se ona već tisućama godina koristi i kao lijek na prostorima dalekog istoka. Njen osnovni sastojak „kurkumin“ dokazani je antioksidans, koji djeluje kao antiseptik i kao dezificijens, ovisno o koncentraciji.
Pasta od kurkume tradicionalno se koristila za dezinfekciju rana, a dodavanje kurkume u jela neizostavni je dio indijske kuhinje. Osim njenog blagog ljutkasto gorkog okusa, koji hrani daje poseban štih, taj sastojak blagotvoran je za probavu jer smanjuje nadimanje, stimulira pravilno izlučivanje žući i neutralizira toksine.
Prema holističkoj medicini postoje navodi o širokom spektru ljekovitih svojstava ove biljke, o čemu možete pročitati na wikipediji , ili brojim člancima na internetu.
Isto tako, različiti izvori navode kako maksimalni dnevni unos kurkume ne bi smio prelaziti 1,5 – 3 grama (ovisno o izvoru).
Efikasno protiv grlobolje
Nekoliko članova naše udruge isprobalo je grgljati toplu vodu sa kurkumom tjekom grlobolje i rezultati su se pokazali odlični. Gotovo trenutno se može osjetiti ublažavanje upalnog procesa, a ako se postupak koji provodi 3 – 4 puta dnevno, upalni proces može biti neutraliziran.
Postupak je jednostavan:
u čašu srednje veličine uliti jedan prst tople vode (2-3 gutljaja), dodati 1/3 čajne žličice kurkume i dobro promiješati. Uzeti gutljaj i dugo grgljati grlo, uz zabacivanje glave unazad. Potom ispljunuti sadržaj iz usta.