Ljekovitost dodira u Thai masažiNajstariji način liječenja poznat čovjeku temelji se na dodiru. Prisjetite se, kada se ozlijedite, nagonski posežete prema ozlijeđenom dijelu tijela i polažete dlanove na njega da bi toplinom ruku ili blagim trljanjem uspješno smirili bol. Dodir liječi. Thai yoga masaža ili tajlandska masaža jedna je od drevnih terapeutskih disciplina, baziranih na ljekovitom utjecaju dodira.


Različiti pristupi radu na tijelu


Od Istoka do Zapada danas nailazimo na cijelo bogatstvo tehnika koje koriste dodir kao osnovni alat. Putem njega one dubinski potiču balans, vitalnost i funkcionalnost tijela. Švedska masaža, klasična manualna masaža, medicinska masaža, limfna drenaža, duboko tkivna masaža, shiatsu, tui na, kiropraktika, Bowen terapija, osteopatija, refleksoterapija, akupresura, ajurvedska masaža, rolfing, memo bodywork, soma masaža itd. međusobno se razlikuju po fokusu djelovanja, principu rada i učincima koje ostavljaju na tijelo.


Dubina djelovanja i trajnost učinaka navedenih tehnika uvelike ovise i o razini vještine terapeuta – njegovom znanju, razvijenom osjećaju dodira (”terapeutskom sluhu”) te satima provedenim u prakticiranju iste. Moderni naziv koji objedinjuje sve ove tehnike, a koji je prihvaćen među terapeutima i praktičarima, je „rad na tijelu“ (engl. bodywork).


Nastanak Thai yoga masaže


Povijesno gledano utemeljiteljem tajlandske masaže smatra se dr. Shivago Komarpaj, Budin osobni liječnik, koji je živio prije 2500 godina. Ipak, put formiranja ovoga načina liječenja nešto je kompleksniji te obuhvaća više ljudi s više različitih područja. Po narodnoj predaji, u doba buđenja budističkog nauka, svećenici koji su širili ovu filozofiju živjeli su jednostavno i nomadski. Područje njihove migracije protezalo se od Indije preko Tajlanda do Kine, a svrha puta bila je služenje i liječenje ljekovitim travama, radom na tijelu – masažom, širenjem Budine filozofije, molitvom i meditacijom. Istovremeno su i oni sami bivali izloženi različitim znanjima i utjecajima. Zbog toga je tajlandska masaža sinteza znanja ajurvede – indijske medicine i joga asana koje potječu iz Indije, akupresure iz Kine te budističkoga nauka koji se očituje u meditativnom stanju uma i prisutnosti koji njeguje davatelj pri davanju tretmana.

Ove principe tradicionalna tajlanska masaža njeguje i danas.

 

Ljekovitost dodira u Thai masaži 2 - 850


Kako izgleda Thai yoga masaža


Thai yoga masaža izvodi se na podu. Primatelj je uglavnom odjeven u udobnu pamučnu odjeću. Thai yoga terapeut primjenjuje dozirani pritisak palčevima, dlanovima, laktovima, podlakticama, koljenima ili stopalima po glavnim zglobovima, mišićima te energetskim Sen linijama i akupresurnim točkama. Giba se u specifičnom ritmu te dovodi primatelja u joga asane i položaje za istezanje.
Po individualnoj procjeni terapeut koristi ljekovita ulja, balzame, tople ili hladne obloge, obloge od đumbira ili biljne komprese. Ova grana Thai masaže povezana je s njenim ajurvedskim korijenima.


U Thai masaži terapeut ima priliku maksimalno angažirati svoje tijelo u tretman da bi potaknuo protok energije u primatelju i vlastitom tijelu. Na taj način davatelj postaje i primatelj. Napredni praktičar njeguje pri radu meditativnu prisutnost da bi bolje osjetio tijelo primatelja, njegov dah, toleranciju na dubinu dodira, ugodu i bol. Također koristi vlastito tijelo poput senzora protoka energije povezujući se u tretmanu s primateljem u jedinstveno polje sinergije. Kvaliteta dodira ovisi o tankoćutnosti ”terapeutskoga sluha” te stanju tijela samog terapeuta.

Ako budete imali priliku doći pod ruke stručnjaku koji zna dozirati dodir, na način da je pritisak dovoljno dubok i jasan, a istovremeno mekan i suosjećajan, biti će to prava poslastica za vaše tijelo i duh.


Napisala: Lada Perišić, vft. i praktičarka Tai masaže
Kontakt: ladaperisic@gmail.com