Ljetna prehranaNačin naše prehrane uvelike može pomoći procesu prilagodbe organizma na duge i tople ljetne dane i visoke temperature. Priroda nam to i omogućuje velikim izborom sezonskih namjernica, koje su idealne kao hrana i osvježenje.

Ljeti smo često aktivni i provodimo više vremena na otvorenom. Budući da tijelo ima dodatnu potrebu za tekućinom i hlađenjem pred nama je dodatni izazov: kako osigurati dovoljno tekućine i hranjivih sastojaka, a istovremeno održati uravnoteženu probavu i termoregulaciju?

 

Lubenica osvježava

 

Što je najbolje jesti ljeti?

Ovi jednostavni savjeti mogu biti od koristi:

  • Dobra ljetna prehrana je lagana i osvježavajuća. Od kuhane hrane najbolje je naglasak staviti na kratko kuhano ili pareno povrće. Tjestenine su također dobar izbor, dok se od žitarica preporučuju one egzotičnije, poput kvinoje, bulgura i kus-kusa; i to prvenstveno zbog kratkog kuhanja (primjerice kus-kus je dovoljno preliti vrućom vodom i ostaviti nekoliko minuta). Prženu i tešku hranu svakako je dobro izbjegavati.
  • Juhe se također preporučuju, no ljeti se one konzumiraju rashlađene. Svježe začinsko bilje poput selena, peršina … može se dodati naknadno u njih.
  • Salate su odličan ljetni obrok, a posebno se preporučuju one gorkastog okusa poput rikule.
  • Ljeti je dobro jesti više voća, a preporučuje se ono sezonsko: jagode, kupine, breskve, smokve i grožđe. Tu je i nezaobilazna lubenica, koja se ubraja u povrće, no ima sve odlike voća. Ovi plodovi puni su hranjivih sastojaka i tekućine, no smatra se da ne bi trebali zamijeniti obrok jer njihovo preveliko konzumiranje može poremetiti probavu.
  • Makrobiotičari navode tofu (sir od sojinog mlijeka) kao idealnu ljetnu namjernicu jer osvježava organizam, te uz prije navedeno preporučuju i konzumiranje lagano prženih sjemenki i mahunarki na salatu.

 

Ljetno voće

 

Unos tekućine

Povrće, salate, juhe i voće osiguravaju dobru hidrataciju organizma. No važno je i piti dovoljno tekućine, pri čemu se nije potrebno povoditi za bilo kakvim propisanim količinama. Jednostavno: pijte koliko ste žedni!

Kao idealna tekućina preporučuje se prirodna blago rashlađena voda (15-20 C) i rashlađeni biljni čaj. Svježe cijeđeni sokovi od voća i povrća također su dobro osvježenje.

 

Probava i termoregulacija

Iako ljeti prija jesti hladnu hranu, „probavna vatra“ često je ugrožena unosom rashlađenih jela i pića. Dobra probava je jedan od bitnih faktora našeg zdravlja pa je ne bi trebalo ugrožavati hladnim gaziranim pićima i ledenim jelima. Ona, osim što štete probavi, zbunjuju i našu termoregulaciju, pružajući samo privremeno osjećaj ugode.

Istina je da hladnom soku ili sladoledu malo tko nije sklon, no u pitanju je prvenstveno mjera. Dakle povremeno konzumiranje takvih namjernica većini ljudi ne bi trebalo stvarati probleme, dok svakodnevno može. Slušajte što vam crijeva poručuju, a ne jezik!

 

Sirova hrana

 

Pobornicima sirove hrane upravo je ljeto idealno godišnje doba. Iako zdrava, sirova hrana je nešto teže probavljiva namjernica, te njeno prekomjerno konzumiranje ljudima slabije probave može uzrokovati pretjerano hlađenje organizma i pad imuniteta na jesen. Ponovo je u pitanju stvar mjere.

Svako godišnje doba nosi svoje draži. Stoga iskoristimo sve blagodati koje nam priroda pruža i uživajmo u slastima ljeta!

 

Bakin ljetni kolač

Napisala: Podrška zdravlju

Photo credit:

Foto 1: indi.ca via Foter.com / CC BY

Foto 2: sama093 via Foter.com / CC BY-NC

Foto 3: travel oriented via Foter.com / CC BY-SA

Foto 4: mallydally via Foter.com / CC BY-ND

Foto 5: hypotekyfidler.cz via Foter.com / CC BY