Mlado proljetno povrće


20.03.2017.

U prirodi je vrijeme buđenja, obnavljanja i rasta. Najšarenije od svih godišnjih doba može obojiti i naš tanjur bogatstvom korisnih sastojaka blagotvornih za zdravlje.

Uistinu je zadovoljstvo ovih dana prošetati tržnicom, obići štandove prepune boja, mirisa, živosti i svježine te mladog povrća kojim nas proljeće tako obilato daruje.

Neke vrste povrća samo u proljeće dostupne su nam u svježem, tek dozrelom obliku. To su primjerice bob, jedna od najstarijih kultiviranih biljaka, zatim grašak, povrće prijatnog okusa bogatog bjelančevinama te mladi krumpir koji možemo pripremati kao samostalno jelo ili u kombinaciji s drugim povrćem.

 

Bob

Špinat je sada tako mlad i mekan da ga možemo jesti i sirovog u salatama, posebnu slatkoću ima mladi crveni luk (kapulica), a blagu oporost rotkvica.

 

Rotkvica

Ne smijemo zaboraviti šparogu koju mnogi smatraju kraljicom proljetnih tanjura. Od artičoka možemo pripremiti atraktivne, pa i svečane obroke; prisjetimo se samo mediteranskog specijaliteta u kombinaciji s graškom. Bilo da ga pripremamo u juhama, salatama, sokovima ili naprosto na lešo, proljetno povrće vrijedan je doprinos očuvanju našeg zdravlja.

 

Šparoge

Posebno poglavlje predstavlja samoniklo proljetno bilje iznimno bogato hranjivim tvarima. Odlazak po ovo povrće bit će ugodan izlet u prirodu i prilika za rekreaciju. Među najraširenijim biljakama je divlji radič, ili mladi maslačak kako se još naziva, a možemo ga pripremiti u varivima ili poslužiti u salatama.

Aromatični koromač izvrsno prija u krem juhama, a medvjeđi luk u salatama. Mladu koprivu možemo pripremiti kao špinat, zaprženu s češnjakom. Divlja rikula, kao i većina samoniklog bilja, djeluje kao blaga detoksikacija.

 

Kopriva

Proljetno buđenje organizmu ćemo priuštiti počastimo li se divnim sokovima pripremljenim od proljenog povrća.  Mnošto je kombinacija i jednostavnih napitaka koji mogu biti odlična nadopuna prehrani; hidratiziraju i daju nam energiju.

 

Špinat

Ohrabrimo se, eksperimentirajmo i pronađimo nove načine kako šarenu čaroliju sa štandova učiniti dijelom nekog recepta, a dok sjeckamo povrće izaberimo izaberimo pozitivne misli. Stvorimo hranu ispunjenu zdravljem i radosti!

Napisala: Podrška zdravlju

 

Povrće

 

Photo credit:

frann.leach via Foter.com / CC BY

varmfront.se via Foter.com / CC BY-NC

Mike Licht, NotionsCapital.com via Foter.com / CC BY

Jeremy Bronson via Foter.com / CC BY

Edsel L via Foter.com / CC BY-SA