Moje pjesme, moji snoviKada je moja kći bila mala djevojčica, znala je reći: „Mama, mi živimo u mjuziklu“. To što je pjevanje u mojoj obitelji bilo prisutno od mojih najranijih sjećanja, pronosila sam dalje sobom kroz život.

U trenucima slavlja pjevanje je bilo neizostavan dio, u trenucima tuge podizalo je i hrabrilo. Bilo je naša vlastita metoda kojom smo sebi pomagali. Pjevati nam je bilo prirodno, iscjeljujuće.I uistinu, moderna medicina je slušajući iskustva drevnih, počela svjedočiti o širokoj lepezi blagodati koje donosi pjevanje.

Proučavajući utjecaj pjevanja na tijelo i duh, stručnjaci su primijetili kako se pjevanjem aktiviraju iscjeljiteljski procesi, poboljšava raspoloženje, raste vitalnost cijelog organizma i uvećava radost. Vokalne terapije koriste se za psihičko opuštanje i tretiranje različitih poremećaja, od astme do mucanja.

Pjevanje je i vježba disanja: dubokim udahom započinjemo, zadržavanjem daha oblikujemo zvuk, da bi polaganim izdahom ispustili ton, finu vibraciju koja djeluje na svaku našu stanicu.Glas je izvorni glazbeni instrument, pjevanje je postojalo prije govornog jezika. Svatko može pjevati, nije važno imamo li sluh ili glas. Važno je da se pokušamo odreći onog malog kritičkog dijela sebe, stisnutog više od najstisnutijeg mišića.

Opustimo trbuh, osjetimo dijafragmu kako se podiže i spušta i pritom ugodno masira organe trbuha. Osjetimo val koji se iz naše duše širi putem zvuka, vibracije.I danas, moja kći i ja jedna drugoj često otpjevamo ono što želimo reći. Izražavamo tako ljubav i bliskost. Naši bližnji, koji su nam tijekom godina ulazili u život, prihvatili su naše glazbene igre pa i oni sada pjevušenjem pričaju. Kako je vrijeme prolazilo obitelj se širila, širila se i pjesma.

Pjevanje je nesumnjivo zdravo, stoga, pridružite nam se i vi. Za ohrabrenje možemo se pozdraviti prvim stihom divne pjesme iz mjuzikla Moje pjesme, moji snovi: 

Do nam želi dobar dan …


Napisala: Sanja Drviš