Naš kućni prag – prvi dojam domaProljeće je idealno vrijeme za privući ljepotu i pokrenuti pozitivnu energiju u svom domu, ali i dobra prilika za iskoristiti ono najbolje što je u našem okruženju na način da postane dio našeg životnog/radnog prostora, te tako obogati živote onih koji u njemu obitavaju.


To nije nemoguće, samo zahtjeva od nas malo truda, dobru volju, zdrav razum i otvoreno srce. Ono što je važno naglasiti jest da su prvi dojmovi ,koje stvaramo pri ulasku u nečji ili svoj dom, odgovorni za više od 50% cjelokupnog iskustva prostora. Iz tog razloga nije svejedno kakav je pristup vašem objektu stanovanja/rada, i na koji način energija ulazi u taj prostor. Slike koje vidimo, mirise koje osjećamo, zvukovi koje čujemo sve to snažno stvara osjećaj prvog dojma nekog prostora odnosno doživljavanja istog, jer dojmovi se temelje na cjelokupnosti osjećaja, a ne putem misli.

 

Naš kućni prag - 2

 

U mnogim slučajevima vanjština naših domova precizno će izražavati i unutrašnjost. Dovoljno je da se prošetatamo susjedstvom i zavirimo u njihova dvorišta, vrtove, kućne pragove ili obratimo pažnju , ukoliko živimo u zgradama, kako nas susjedi dočekuju ispred svojih vrata. Kada je riječ o ulaznom prostoru, postoje okolnosti, stvari i osjećaji koji mogu obogatiti naš životni prostor, ali i utjecati na naše živote. Dom je dio svakodnevnice, to je tzk. naša druga koža i zato je od iznimne važnosti stvoriti uredan, čist, vizualno lijep, privlačan i funkcionalan prilaz domu.

 

Naš kućni prag - 3

 

Za početak bismo se trebali rješiti svih suvišnih,starih stvari koje samo skupljaju prašinu ispred ulaznih vrata i zaustavljaju protok svježe, nove energije koja je hrana našem domu: stare veš mašine, štednjaci, naslagane novine, kutije sa stvarima koje će „možda jednog dana zatrebati“, bicikle, pitari sa uvelim biljkama,paučina,poderani tepih, ustajali miris, nepristupačnost i zatrpanost (zvuči poznato), neispravno zvono ili neuredan natpis imena na vratima… uvelike će otežati protok zdrave energije, a time će blokirati i dobre prilike u životima stanara. Često ćemo se osjećati kao da su nam „ruke svezane“ , nedostajat će životnog elana, inspiracije i fokusiranosti.

Neuredan i zapušten vrt ili okućnica, te nezbrinuti kućni ljubimci, kao i neodržavan kućni prag davat će osjećaj odbojnosti svakog tko prođe pored takvog doma te neće biti na iznanađenje ukoliko ukućani imaju problema sa obiteljskim, partnerskim i susjedskim odnosima, a upitno je i zdravlje istih. Iz toga zaključujemo da je izgled našeg doma ogledalo nas samih i naših životnih(ne)prilika.


15 praktičnih savjeta za izgled vašeg kućnog praga

Proljeće je idealno vrijeme za prihvatiti promjene jer se one događaju sukladno sa prirodom pa je našem tijelu iznimno lakše prilagoditi se onome što će se transformirati.

Naš kućni prag - 4

Slijedi nekoliko važnih i djelotvornih savjeta u stvaranju, kreiranju i oživljavanju vašeg kućnog praga:

1. Fizički oslobodite ulazni prostor od mogućih smetnji ili opstrukcija ,koje sam prije navela, kako bi se energija slobodno kretala i ušla u vaš dom

2. Održavajte taj prostor urednim i čistim i bez ustajalih mirisa koji odbija protok zdrave energije. Miris svježeg ispečenog kruha ili kolača idealan je energizator. Najgora varijanta koju često viđam po hodnicima zgrada jest odlaganje vreća sa smećem pred vratima.

3. Oživite taj „predprostor“ zelenim biljkama, lončanicama sa cvijećem, unesite dah prirode i životnosti pogotovo ukoliko ste u zgradama. To može biti i jedna biljka ili slika cvijeća ako nemate dovoljno prostora. Poželjne su biljke okruglastog lišća, naročito krasuljica koja postavljena pred ulaz, prema starom vjerovanju, privlači novac i obilje.

4. Ukoliko ne možete postaviti biljku, poigrajte se sa omiljenom slikom ili fotografijom sa veselim, inspirirajućim prizorima koje možete postaviti negdje na zid. Na taj način oplemenit ćete i srca drugih. Pri tome budite umjereni jer višak „šarenila“ može izazvati osjećaj zbrkanosti.

5. Svježa i prikladna boja na ulaznim vratima ili zidovima je i više nego poželjna jer zaokružuje sliku osjećaja prostora. Sugeriram svjetlije tonove pastelnih boja na zidovima jer će podići energiju tamo gdje je svjetlost otežana. Tamni hodnici i verande stvaraju osjećaj zbunjenosti, umora i straha.

6. Izbjegavajte postavljanje oštrih predmeta čiji bridovi su usmjereni prema ulaznim vratima. Na taj način izbjegavate dodatne napore i napade na „dobre prilike“ koje ulaze u vaš dom

7. Osvijetljenost prostora trebala bi biti zadovoljavajuća, ni prejaka niti prigušena.

8. Ulazna vrata ne bi smjela škripati, niti biti zapuštenog izgleda. Ona moraju odavati dojam sigurnosti, zaštićenosti i čistoće. Zato je uvijek dobrodošao prirodni materijal od punog drva radije nego staklo ili pvc. Ručka bi trebala biti čvrsta i nečujna pri uporabi i bez napora da se vrata zatvore i otvore.

9. Provjerite radi li zvono te ima li ugodan zvuk. Natpis imena/prezimena je poželjno u ovalnom obliku od materijala koji nema efekt ogledala.

10. Budite sigurni da pravovremeno mijenjate/čistite otirač pred vratima jer na njima ostavljamo mnoštvo „prljave i mrtve energije“.

11. Pitajte ukućane, susjede ili prijatelje kakvi su njihovi dojmovi i kako se osjećaju prilazeći vašim ulaznim vratima. Vjerujte, njihovi odgovori poslužit će vam kao najbolji putokazi prema onome što se treba mijenjati.

12. Drveće koje raste blizu ulaza ne bi trebalo biti točno ispred ulaza jer zaklanja pogled te, prema starom vjerovanju, postoji mogućnost narušavanja zdravlja stanara. Ako postoji staza koja vodi do kuće, poželjna je vijugastog oblika bez trnovitih biljaka sa strane koje izazivaju nelagodu prolaznika.

13. Povremeno mijenjajte detalje, budite slobodni zaigrati se s prostorom i pronaći zlatnu sredinu tj. umjerenost koja će odgovarati ukućanima i biti ugodna susjedima. Na taj način možete inspirirati i druge na stvaranje vašeg prostora svetim.

14. Poštujte vaš prostor kao i prostor drugih jer je dom poput živog organizma u kojem svakodnevno boravimo, odmaramo, stvaramo, bivamo, družimo se, volimo… to je intiman prostor i kao takav zaslužuje brigu, održavanje i svjesnost o njegovoj važnosti.

15. Imajte na umu da stvarajući svoj prostor boljim mi dizajniramo svoju budućnost, pridonosimo zdravlju i odgovorno sudjelujemo u dubokom, istinskom osjećaju slobode. To je Feng Shui.


Napisala: Ivana Cicarelli

kontakt: oryssa@gmail.com

 

Photo credit:

Foto 1: Wonderlane via Foter.com / CC BY

Foto 2: * Cati Kaoe * via Foter.com / CC BY-NC-SA

Foto 3: gideonstrauss via Foter.com / CC BY

Foto 4: lucasfoxbcn via Foter.com / CC BY-NC-ND