O zdravljuSvjetska zdravstvena organizacija (WHO) zdravlje definira kao stanje optimalnog tjelesnog, psihičkog i društvenog blagostanja, a ne samo kao odsustvo bolesti. Dakle, naglasak je stavljen na zdravlje.

Često citirana latinska izreka o povezanosti duha i tijela, izvorno glasi: „Orandum est ut sit mens sana in corpore sano – treba težiti zdravom duhu u zdravom tijelu”. Iz redosljeda riječi jasno je kako „zdrav duh“ prethodi „zdravom tijelu“, odnosno kako je „zdravo tijelo“ posljedica „zdravog duha“, a ne obrnuto!

Zdravstveni problemi u pravilu imaju određeni uzrok, koji se pokazuje kao stanje neravnoteže puno prije nego se bolest manifestira na fizičkoj razini. Te neravnoteže moguće je prepoznati kao stanja umora, zgrčenosti, bezvoljnosti, stresa, težine, raznih negativnih stanja uma, teških emocija te različitih signala poput manjih bolova i slično, koji kroz tijelo izlaze na površinu.Metodama „Podrška zdravlju“ učimo kako ojačati vlastite resurse, čime s jedne strane umanjujemo posljedice stvorenih neravnoteža, dok s druge strane radimo na uklanjanju njihovih uzroka.

Namjera je podržati pojedinca u smjeru preuzimanja inicijative i stvaranja vlastitog zdravlja te zdravijeg društvenog okruženja.Taj pristup podrazumijeva aktivnu upotrebu volje, čije korištenje omogućuje okretanje prema izvorima zdravlja. Princip za kojim se vodimo jest: „Ono na što stavljamo pažnju, to raste“. Opažajući ono što je dobro i zdravo, u nama i oko nas, to i jačamo.