Podrška proljetnom buđenju – praktični savjeti
Proljeće je stiglo. Ovo godišnje doba prijelaza iz zime u ljeto prirodno traži i podržava proces detoksikacije našeg organizma u svakom mogućem smislu (fizickom, emocionalnom, mentalnom) …
Otvorimo stoga putove za svježu Životnu Silu kroz sve naše slojeve, koja će onda podržati otpuštanje viškova i oslobađanje od svega starog i nepotrebnog. Ta unutrašnja snaga jača naš imunitet.
Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta za njegu fizičkog tijela, koji kada se primjenjuju ustrajno i redovito, donose izvrsne rezultate:
- Ujutro natašte popiti mlake vode sa svježe iscijeđenim sokom limuna. Limun natašte alkalizira tijelo, a u kombinaciji s mlakom vodom potiče eliminaciju viškova u debelom crijevu. Dodatni savjet – vodu možete ostaviti u staklenci da odstoji preko noći i postaviti neku lijepu afirmativnu poruku koja će utjecati na molekule vode; ujutro dok ispijate prve gutljaje vode zahvaliti se na čistoj, pitkoj vodi (vidi članak o kristaliziranju vode).
- Započeti dan laganom tjelovježbom i svjesnim disanjem (ideje možete pronaći na stranici naše udruge – “vježbajmo kod kuće”)
- Prakticirati tuširanje hladnom vodom (ili izmjenjivati toplu i hladnu) kako bi pojačali cirkulaciju i ojačali imunitet. Naime, dokazano je da tuširanje hladnom vodom potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca, čime se osnažuje organizam. Tuširanje hladnom vodom uvijek počnite od stopala i ruku, a tek onda prema središtu tijela.
- Poklonite koži odmor od laboratorijske kozmetike i pokušajte što više koristiti onu prirodnu. Najbolja i najpovoljnija je iz kućne radinosti (npr. kao dezodorans možete koristiti sodu bikarbonu pomiješanu s kokosovim uljem i par kapi omiljenog eteričnog ulja.) Isto vrijedi i za pranje odjeće. Deterdžent se može napraviti od otopljenog sapuna (bitno je da je prirodan i da u sebi sadrži maslinovo ulje), a omekšivač od bijelog octa sa par kapi eteričnog ulja.
- Za doručak jesti voće i piti svježe sokove od voća i povrća. Voće se uvijek jede samo, najmanje 45 min. prije druge hrane, jer se brzo probavlja. Kada voće kombiniramo s drugom hranom, tijelo mora izlučiti previše različitih probavnih enzima istovremeno, pa se probava otežava i usporava ( malo opširniji tekst i ideje za sokove možete pronaći u članku “Zeleni kašasti sokovi“).
- Ručati sredinom dana, kada je probavna vatra najjača i nastojati da je polovica obroka u svom prirodnom sirovom obliku. Možete koristiti svježu zelenu salatu, sjemeke ili orahe (prehodno namočene u vodi preko noći), salatu od ribanog korijenastog povrća (mrkva, cikla, hren, celer …)
- Od začina koristiti naše tradicionalne mediteranske biljke, poput ružmarina, origana, bosiljka, a onima koji koriste orijentalne začine preporučujemo kurkumu u kombinaciji s crnim paprom. Što više koristiti češnjak i mladu kapulicu te peršin, korijander i celer u svježem obliku. Salatu začiniti sokom limuna i maslinovim uljem jer se tada uvelike smanjuje nadimanje.
- Dobrim kombiniranjem namirnica jedemo obroke koji se razgrađuju sličnim enzimima. Na taj način sustav s lakoćom prima sve potrebne nutrijente, bez osjećaja tromosti i težine nakon jela. Neki od osnovnih savjeta su:
- ne miješati koncentrirane životinjske proteine (meso, ribu, jaja) sa škrobnim namirnicama (krumpir, mrkva, sve žitarice …)
- zeleno lisnato povrće kombinirati s ostalim vrstama hrane
- voće uvijek jesti kao samostalan obrok
- mliječne namirnice ne kombinirati s voćem, niti s drugim vrstama proteina
- Sjemenke i orašaste plodove obavezno namočiti preko noći, kako bi se u njima pokrenuo proces klijanja. Na taj način sjemenke počinju oslobađati nutrijente skrivene u njoj, a koji su potrebni za rast nove biljke. Tek tako naše tijelo može primiti blago života skriveno u njihovim “kućicama”.
- Za slatkoljupce imamo divnu ideju. Svoje zdrave varijante slatkarija vrlo jednostavno možete izraditi od svježih datulja i raznih orašastih plodova i sjemenki. Sve što trebate jest samliti sjemenke i orahe u mlincu za kavu, rukama ih pomiješati sa svježim datuljama i kokosovim uljem kako bi se povezali. I to je to!
- Jesti u miru i tišini, ili u ugodnom razgovoru s ukućanima. Posvetiti svu svoju pažnju procesu hranjenja, sa sviješću kako ne jedemo samo tvar nego energiju, odnosno životnu silu koju ta hrana u sebi sadrži. Hrana uzgojena na prirodan način, u sebi nosi veću koncentraciju životne energije.
- Što više vremena provesti na zraku i suncu. S obzirom na trenutnu situaciju, prilagodite se okolnostima. Sebi kreirajte lijep prostor na balkonu ili na vrhu zgrade, gdje ćete se moći opustiti i posvetiti se nečem što vas umiruje i ispunja (čitanju, pletenju, slikanju, pisanju ili jednostavnom bivanju i promatranju).
- Navečer prije spavanja umočiti stopala u mlaku vodu, u kojoj su otopljene soda bikarbona i jabučni ocat. Ta kupka odlično detoksicira tijelo i djeluje vrlo umirujuće za sustav. Idealna je podrška procesu regeneracije tijekom noći.
Naš je odabir kako ćemo se odnositi prema svom tijelu – neka vaš odabir probudi proljeće u vama!
Napisala: Maja Mašković