Potpuno disanje kao izvor vitalnosti


02.03.2017.

Disanje je jedna od osnovnih životnih funkcija, koja se poput otkucaja srca odvija neprekidno. Iz centra za disanje smještenog u stražnjem dijelu mozga kontinuirano pristižu impulsi, pa je nemoguće zaboraviti disati. S druge strane, neki ljudi dišu isprekidano i plitko, koristeći samo mali dio kapaciteta pluća. Takvo disanje dugoročno dovodi do slabljenja ostalih vitalnih funkcija i osjećaja nedostatka životne energije.

Pravilno disanje je naša urođena sposobnost. U dubokom snu dišemo polako, duboko i opušteno. Takav dah podržava regeneraciju na svim razinama. Ako tijekom dana određeno vrijeme dišemo na taj način, direktno smanjujemo razinu stresa u našem organizmu, koji se često stvara uslijed svakodnevnih životnih situacija.

Na dnu članka je audio zapis uz koji možete vježbati.

Potpuno disanje nasuprot plitkom disanju

Svaki prirodan udah i izdah su jedan cjeloviti pokret, unutar kojeg razlikujemo tri faze: trbušno, prsno i klavikularno disanje. Udah je aktivna faza praćena aktivnošću udisajnih mišića, dok je izdah gotovo potpuno pasivan.

Trbušno disanje odvija se spuštanjem dijafragme, poprečne mišićne pregrade, čiji pokret širi donji dio pluća, istovremeno vršeći pritisak na trbušne organe pa se trbušni zid pomiče prema vani. Taj pokret je osnova disanja.

Prsno disanje predstavlja pokret širenja prsnog koša i rebara, pri čemu se zrakom pune srednji i bočni dijelovi pluća. Ovo je često najuočljivija faza disanja.

Klavikularnim disanjem pune se vrhovi pluća pri čemu je vidljiv pokret blagog podizanja ključnih kostiju.

Način na koji dišemo direktno odražava naše psiho-fizičko stanje. Osobe koje su uznemirene ili pod stresom dišu plitko i ubrzano, pri čemu je naglašeno prsno i klavikularno disanje, dok trbušnog disanja gotovo da i nema. Posljedica je osjećaj grča u trbuhu koji se prenosi na cijelo tijelo, što destabilizira čitav niz vitalnih funkcija.

S druge strane, kod potpunog udaha prvo se aktivira dijafragma pri čemu se odvija širenje trbuha, što stvara prirodni val koji se širi na prsni koš sve do ključnih kostiju. Na taj način koristi se veći kapacitet pluća, čime ona jačaju podržavajući cjelokupnu vitalnost organizma.

Druga direktna posljedica potpunog disanja je gotovo trenutno opuštanje, pri čemu izdah postaje duži od udaha. Takvo disanje pojačano eliminira toksine iz organizma, te djeluje umirujuće na um.

 

Pain in the belly of a woman

 

Važnost trbušnog disanja

Uspostavljanjem opuštenog i potpunog disanja vraćamo svome tijelu njegovu prirodnu funkcionalnost. Za početak je nužno uspostaviti trbušno disanje.

Pokret spuštanja dijafragme prilikom trbušne faze udaha, osim što povećava količinu unosa zraka u pluća, jednako je značajan i za održavanje vitalnosti organa. Pokretna dijafragma svakim udahom masira organe trbuha, potiče njihove prirodne funkcije te održava tkiva u dobrom tonusu. Njena aktivnost stimulira „n. vagus“, parasimpatički živac koji prolazi ispod dijafragme, potičući tako opuštanje, probavu i eliminaciju – vitalne funkcije koje direktno trpe posljedice stresa.

Slobodan pokret trbušnog daha omogućuje korištenje većeg kapaciteta pluća te aktivira mehanizme koji uspostavljaju potpuno prirodno disanje.

Jednostavna vježba potpunog disanja

Da bi iskusili dobrobiti potpunog disanja potrebno je odvojiti 5 do 10 minuta. Vježbu potpunog disanja možete provoditi kod kuće udobno zavaljeni u svoj kauč, tijekom pauze na radnom mjestu ili pak u prirodi. Bez obzira gdje se nalazili, nekoliko minuta potpunog i opuštenog disanja uspostavit će osjećaj sklada unutar vas, povratiti vam snagu ili umanjiti posljedice stresa. Vježbu možete provoditi u ležećem ili sjedećem položaju, a svakako bi je trebalo raditi na prazan želudac.

Opis vježbe:

  • Udobno se smjestite u ležeći položaj na leđima ili sjednite uspravne kralježnice i zatvorite oči.
  • Osjetite cijelo tijelo, udobnost položaja i potpuno se opustite (1 minutu).
  • Cijelo vrijeme dišete na nos. Samo promatrate svoj dah. Promatrate fazu udaha i fazu izdaha, bez da imalo utječete na disanje. Osjetite strujanje zraka kroz nosnice. Osjetite dodir struje zraka s tijelom iznutra i potpuno se opustite (1-2 minute).
  • Jedan dlan položite na trbuh i opustite ruku. Promatrajte kako se trbuh za vrijeme udaha polako podiže pod vašim dlanom. Promatrajte kako se trbuh za vrijeme izdaha polako spušta (oko 2 minute).
  • Drugi dlan položite na prsa i opustite ruku. Promatrajte pod svojim dlanovima kako se s udahom prvo podiže trbuh, a potom se val udaha širi na prsni koš. Promatrajte kako se s izdahom trbuh i prsni koš istovremeno spuštaju. Opustite se i dozvolite izdahu da postane duplo duži od udaha (oko 2 minute).
  • Vratite dlanove pored tijela i još neko vrijeme promatrajte blagi tok daha, s pažnjom na lakoću disanja

Kada uspostavimo prirodan tok našeg daha povezani smo s izvorom vitalnosti unutar nas samih, zbog čega svakako vrijedi osloboditi potpuno disanje.

Napisao: Nikola Drviš Grk

 

Photo credit: Foter.com  (naslovna slika)