Prevencija virusnih infekcija – savjeti


25.03.2020.


Ovaj tekst je objavljen u grupnoj WhatsApp poruci  – provjerili smo navedene informacije i točne su!  Tekst je sastavljen prema preporukama kirurga iz K.B.C. Dubrava, Zagreb – smatramo ga vrijednim objaviti odmah! Hvala od srca nepoznatom autoru na nesebičnom trudu, u ime udruge „Podrška Zdravlju“ i svih građana. Ako dotični/a prepozna svoj tekst, molimo ga/je da nas kontaktira!


Nakon dosta znanstvenog istraživanja s dobro provjerenim izvorima imam super naputke za izbjegavanje virusne zaraze.

Virus nije živi organizam, već molekula bjelančevina (DNA) pokrivena zaštitnim slojem lipida (masti), koja kada se upije od strane mukoznih stanica oka, nosa ili usta, mijenja njihov genetski kod (mutacija) i pretvaraju ih u agresivne i multiplicirajuće stanice.

Budući da virus nije živi organizam, već molekula bjelančevina, ne može ga se ubiti, već se on dezintegrira sam. Vrijeme dezintegracije ovisi o temperaturi, vlazi i tipu materijala gdje se odložio (gdje je dospio).


Načini dezinfekcije

Virus je vrlo osjetljiv (nestabilan), jedino što ga štiti jest tanki vanjski sloj masti. To je razlog zašto je bilo  koji sapun ili detergent  najbolja prevencija. Pjena rastvara masti i zato treba ruke trljati sapunom tijekom 20 i više sekundi, kako bi se napravilo što više pjene. Rastapanjem sloja masti, molekula bjelančevina se rasprši i dezintegrira sama.

Toplina rastapa masti, stoga je jako dobro upotrebljavati vodu topliju od 25°C za pranje ruku, odjeće i ostalog. Osim tog, vruća voda radi više pjene, koja kako smo već rekli rastapa masti i dezintegrira viruse.

Alkohol ili bilo koja mješavina s alkoholom koncentracije veće od 65% rastapa sve masti, osobito taj fini sloj masti virusa.

Bilo koja mješavina s 1 dijelom klora i 5 dijelova vode otapa direktno bjelančevinu i dezintegrira virus iznutra.

Vodikov peroksid također pomaže, jer peroksid rastapa bjelančevinu virusa. Problem kod peroksida je što ga se u tom slučaju treba koristiti čistog, a on oštećuje kožu.


Što ne pomaže pri dezinfekciji

Protiv virusa ne pomaže niti jedan baktericid. Virus nije živi organizam poput bakterije. Ne može se antibioticima ubiti nešto što nije živo, već se samo može razbiti njegova struktura svim prethodno navedenim mjerama.

Ocat ne pomaže jer ne dezintegrira zaštitni masni sloj virusa.

Nijedna rakija ni ne pomaže jer najjača rakija ima oko 40% alkohola, a potrebna koncentracija je barem 65%.

Listerin pomaže jer je on 65% alkohol.Održivost virusa na anorganskim površinama

Na raznim površinama virus može preživjeti samo određeno vrijeme. Dok je virus zalijepljen za poroznu površinu, vrlo je inertan i dezintegrira se sam. Vrijeme njegove dezintegracije je oko 3 sata na tkaninama i poroznim površinama,oko 4 sata na bakru (jer je prirodno antiseptičan) i drvu (jer mu oduzme svu vlagu i ne dozvoljava mu da se odlijepi te se ovaj dezintegrira), oko 24 sata na kartonu, oko 42 sata na metalu i oko 72 sata na plastici.

Savjet je ne tresti odjeću, koju ste nosili vani, u zatvorenom prostoru. Ako ste bili u kontaktu s virusom i ako je tako istresate, molekule virusa mogu lebdjeti kraće vrijeme u zraku i mogli bi ih udisati.


Napomena “Podrške Zdravlju”: virus se ne prenosi kroz otvoreni zrak (putem vjetra i slično). Zaštitne maske ima smisla nositi samo u zatvorenim prostorima gdje ste u bliskom kontaktu s nepoznatim ljudima; npr. u samoposluzi i slično. Važna prevencija je održavanje distance, kako ne bi udisali zrak koji je netko netom izdahnuo. 


Svakako zračite prostore u kojima živite! Što je prostor izoliraniji, veću koncentraciju virusa sadržava.  Što je prostor otvoreniji i prirodno ventiliraniji, to ih manje sadržaja.

Virus se ne može probiti kroz zdravu kožu.


Osobna higijena

Valja naglasiti kako treba prati ruke prije i poslije diranja sluznica, hrane, kvaka, ključanica, prekidača, daljinskih upravljača, mobitela, satova, računala, radnih stolova, TV-a itd. I kod korištenja wc-a.

Suhe ruke treba vlažiti nakon toliko pranja da se virusi ne bi skrivali u mikro pukotinama. Što gušći ovlaživač, to bolje.

Također, održavati nokte kratkima da se virus ne skriva tamo te izbjegavati upotrebu šminke (to je medij gdje najbolje preživljava virus).

Ako imate neke stvari za koje ne znate tko i kada ih je dirao, možete ih ostavite u karanteni 72 sata na suhom mjestu – što je vrijeme tijekom kojeg će se virus dezintegrirati sam od sebe.Važnost prozračivanja prostora i optimalne vlažnosti zraka

Sljedeći video je objavio profesor glikobiologije i direktor „Projekta ljudskog glikoma“  – „Inkubacijski centar za bio-znanosti BioCentar“.

U njemu se objašnjava zbog čeka je u prevenciji protiv virusa važno zračiti prostore u kojima živimo i ovlaživati zrak, posebno ukoliko imamo centralno grijanje.

Pogledajte video: „Kako pomoći vašem glikomu da vas obrani protiv virusa COVID-19