Priprema za “laku noć”Svima nam je poznata stara izreka „po jutru se dan poznaje“. No, po čemu se poznaje jutro? Prema vlastitom iskustvu rekla bih: po načinu na koji odlazimo na spavanje.

Ljudsko tijelo inteligentno je konstruirano i sposobno kvalitetno djelovati u toku dana. Ono nam služi kao vrijedan instrument u kreiranju vlastite životne simfonije (ili kakofonije – ovisno o odabiru naših misli).

Pred kraj dana funkcije našeg tijela prirodno usporavaju i zalaskom Sunca počinje se lučiti hormon melatonin, koji se još naziva i „hormon spavanja“.  

Melatonin je hormon kojeg proizvodi epifiza, malena žlijezda veličine graška, smještena u sredini mozga. Epifiza je tijekom dana neaktivna, a zalaskom sunca i pojavom mraka, počinje aktivno proizvoditi melatonin koji se otpušta u krv.  Posljedica povećanja razine melatonina je pospanost i s vremenom utonuće u san.  Razina melatonina  ostaje povišena tijekom cijele noći (otprilike 12 sati) i sa zrakama sunca polako se snižava, signalizirajući vrijeme za buđenje.

Ponekad se u ljudskom tijelu pojavi nedostatak melatonina potrebnog za kvalitetan san.

Najčešći uzrok ove pojave je premalo tjelesne aktivnosti na svježem zraku i Suncu. Naime, apsorpcija prirodnog sunčevog svjetla kroz oči stimulira epifizu i priprema je za lučenje melatonina. Također, boravak na otvorenom u spoju s omiljenom aktivnošću koja nas uzdiže, podiže količinu serotonina (hormona sreće), što utječe i na pravovremeno podizanje razine melatonina.

Nekada nije jednostavno odvojiti „vrijeme za sebe“. Dnevni izazovi ponekad nas preplave i primijetimo da smo „upali u žrvanj“ tek kada su posljedice već vidljive.

Pitate se što poduzeti?

Možete odabrati uvesti nekoliko jednostavnih i ugodnih navika, koje će vam pomoći slatko zaspati i probuditi se „pozitivni, energični i entuzijastični“:

Potrudite se ne jesti obilne obroke 2-3 h pred spavanje. Naime, probava se pred kraj dana znatno usporava. Ako opteretimo probavni sustav pred spavanje, naše tijelo se razbuđuje i nepotrebno troši energiju potrebnu za regeneraciju. Ipak, ako osjetite potrebu, možete se zadovoljiti nekim laganijim namirnicama koje pomažu lučiti melatonin kao što su npr. banane, zobene pahuljice ili topla šalica vode ili biljnog čaja s medom. Najbolji čaj za pred spavanje je čaj od matičnjaka.

Prije ulaska u krevet korisno je tuširati se toplom vodom. Topao tuš ili kupka umiruje sustav, a istovremeno nas pročišćava i na energetskoj razini. Vizualizirajte kako kristalići vode odnose sav umor, napetost … sve što vam ne treba, na svim razinama (mentalnoj, emocionalnoj, tjelesnoj).

Ako volite čitati prije spavanja, neka to budu uzdižući tekstovi. Sve što čitamo, gledamo i slušamo neposredno pred počinak ostaje zabilježeno u podsvijesti poput „screensavera“ na računalu i uvelike otječe na kvalitetu našeg sna.

Dobra je ideja zapisati nekoliko rečenica o tome na čemu smo zahvalni i koji su nas trenuci dana „osvijetlili“ iznutra i obasjali ljepotu života. Možete te slatke trenutke prisutnosti dozvati u sjećanje kako bi vam oplemenili snove.

Ako imate djecu, pred spavanje im čitajte priče ili se igrajte igre „zahvalnosti“ u kojoj svatko od vas iznese nekoliko misli o tome na čemu ste zahvalni. Zapečatite to jednim dugim, toplim zagrljajem kako bi dijete s osjećajem povezanosti i sigurnosti otplovilo u svijet snova.

Prije nego „zagrlite jastuk“, možete napraviti laganu vježbu produbljenog disanja, sa sviješću da se svakim udahom punite Svjetlom, a svakim izdahom otpuštate sve što vam više ne treba. Namjera je pri tom otpustiti sav teret, kako bi vaše biće na krilima lakoće letjelo nebom snova. 

Neka su vam slatki snovi i radosna nova jutra!

Napisala: Maja Mašković