Pročišćavanje sinusa slanom vodom (Jal Neti)Naše fizičko tijelo jest dom našeg bića. Ono je poput kuće u kojoj živimo, a dobar domaćin zna kako je svakoj kući, između ostalog, potrebno i čišćenje.

Pročišćavanje sinusa slanom vodom dio je jogijske tradicije tehnika čišćenja, koje se nazivaju „shatkarma“, a ponekad ih u literaturi nalazimo pod nazivom „hatha joga krije“. Opisane su u jogiskom tekstu „Hatha joga pradipika“ iz 15. stoljeća.

Dobrobiti ovog načina pročišćavanja

„Jal Neti“ ili pročišćavanje sinusa vodom, posljednjih je desetljeća postala vrlo popularna na zapadu, prvenstveno zbog preventivnog djelovanja na infekcije gornjeg dišnog sustava (prehlade i infekcije grla, nosa i sinusa). Praksa je pokazala da se redovitom primjenom ove jednostavne tehnike također umanjuje utjecaj alergena pa ju je posebno preporučljivo raditi u proljeće.

Tehnika čisti sekret iz nosa i sinusa sistemom podtlaka (pa je znatno učinkovitija od sprejeva za nos), stimulira i osvježava živčani sustav očiju i nosa te ima blagotvoran učinak kako na spomenute osjetilne organe, tako i na sam mozak.

 

Pročišćavanje sinusa - neti pot

Način izvođenja

Tehnika se izvodi tako da u posebno dizajniranu posudu (neti pot) ulijemo mlaku vodu (38-40ºC) koju potom blago zasolimo. Na količinu od 0,5 l vode ide oko 1/3 čajne žličice soli (ravne). Ako je voda preslana peći će, ako je neslana izazivat će neugodu. Uglavnom voda treba biti otprilike duplo manje slana nego morska voda.

Potom glavu namjestimo u adekvatan položaj te grlić posude stavimo u gornju nosnicu. Dobar položaj glave prikazan je na naslovnoj fotografiji. Ako glavu spustimo niže voda neće teći.

Posudicu trebamo malo podići, te dok normalno dišemo na usta, po sistemu spojenih posuda, voda počinje ulaziti u gornju te istjecati kroz donju nosnicu.

Isti postupak ponovimo i na drugu nosnicu, a potom sasušimo nosnice ispuhujući ostatak vode tehnikom disanja „kapal bhati“ (napomena: radi se nagli izdah uz otvorena usta, kako voda ne bi ušla u srednje uho).

Optimalna količina vode je po cca. 2-2,5 dl na svaku nosnicu – što znači da ukoliko imate manju posudu, valja pripremiti količinu od 0,5 l sa strane i doliti u posudu nakon ispiranja na jednu stranu.

Ova tehnika razbuđuje pa nije preporučljivo raditi je prije spavanja. Također, treba dobro ispuhati preostalu vodu, pogotovo zimi ako nakon nje izlazimo vani na hladnoću.

Samu tehniku radimo u okviru određenih joga programa kod nas u udruzi, a kako ona izgleda možete pogledati na you tube klipu (dole).

Tehnike čišćenja u jogi provode se sa stavom kako je naše tijelo (naša kuća) odraz naše nutrine. Putem njih sa ljubavlju čistimo sebe od svega što nije naša istinska priroda.

 

 

Napisala: Podrška zdravlju

Foto credit (foto 1): danmachold via Foter.com / CC BY-NC-SA

Foto credit (foto 2): Chiot’s Run via Foter.com / CC BY-NC