Rekreativno hodanje uz moreTijekom ljeta boravak uz more uglavnom se povezuje s kupanjem i sunčanjem. No u periodu kada ljeto zamijene druga godišnja doba, prirodne površine naše obale, naročito na otocima, pružaju izvanredan prostor za rekreativnu aktivnost. Duge šetnje uz more, van naseljenih mjesta, prilika su da u potpuno prirodnom ambijentu, na čistom i morem aromatiziranom zraku, učinimo nešto dobro za sebe.

Rekreativna aktivnost posebno je važna za čovjeka današnjice. Sama latinska riječ „re creo/are“ znači ponovo stvoriti ili obnoviti. Gledano iz perspektive ljudskih potreba, rekreativne aktivnosti su oni sadržaji koji podržavaju fizički i psihički oporavak i „punjenje baterija“.

 

Rekreativno hodanje - sike

 

Hodanje po kamenim površinama naše obale, kao kombinacija planinarenja i trackinga, odlična je rekreativna aktivnost, koja ovisno o odabiru terena može zadovoljiti kako one manje sklone velikim naporima, tako i one koji traže zahtjevniju fizičku aktivnost.

Zanimljivo je kako se mogućnost kretanja po stijenama punim škrapa (pukotina) na otoku Pašmanu, 2006. godine iskoristila za organizaciju turističko sportske manifestacije nazvane „Škraping“, koja se od tada održava svake godine kao svojevrsna pustolovna utrka natjecateljskog karaktera.

 

Korištenje prirodnog ambijenta uz more u rekreativne svrhe

Fotografije ovog članka snimljene su na južnoj strani otoka Visa, čija obala obiluje terenima pogodnima za rekreativno hodanje. Takva mjesta mogu se pronaći i na brojnim drugim otocima te duž obale.

Veličanstvena priroda, čist zrak i netaknut okoliš naprosto vas motiviraju da se krećete i dišete punim plućima. Nekoliko sati u takvom ambijentu, ispunjenih hodanjem i pauzama za odmor,  mogu toliko pokrenuti mehanizme oporavka u čovjeku da često imamo dojam kako svaka stanica našeg tijela diše.

Zrak uz more bogato je ioniziran, što dodatno blagotvorno djeluje na naše tijelo i psihu. Stoga se u pauzama između hodanja mogu raditi i vježbe disanja, koje podržavaju oporavak te se  izvanredno nadopunjuju s fizičkom aktivnošću.

 

Rekreativno hodanje - Vis

 

Praktični savjeti za rekreativno hodanje:

  • Idealno doba za ovu aktivnost su jesen ili proljeće – periodi kada nije ni prevruće ni prehladno. Mnogi dijelovi naše obale, poput južnih strana otoka Hvara i Visa, dobro su zaštićeni od bure i omogućuju vrlo ugodan boravak i tijekom hladnih zimskih dana.
  • Ako ste krenuli u hodanje po nepoznatom terenu uvijek planirajte turu na način da imate dovoljno vremena za povratak. Često možete naići na dijelove obale koji su potpuno neprohodni, pa ostavite mogućnost da se možete vratiti istim putem. Sa sobom svakako ponesite baterijsku lampu. Čak i vrlo prohodan teren u noći bez mjeseca može biti težak za kretanje.
  • Nosite primjerenu obuću. Neka vas blizina mora ne zavara navikom nošenja sandala, mokasina i druge ljetne obuće. Teren pun škrapa nalikuje onom dalmatinskih planina. Iako se preporučuje obuća koja učvršćuje gležnjeve, tenisice za neravan teren često su najbolji izbor.
  • Preporučuje se hodanje u grupi. Hodati sam može biti opasno u slučaju da vam zatreba pomoć. Tim više što u dubokim i strmim uvalama naših pučinskih otoka nerijetko nestane signala na mobilnom uređaju.
  • Nosite dovoljno tekućine. Bez obzira na doba godine, za sunčanih dana zrak zna biti vrlo suh. Tijekom zime, uz strme, južno orijentirane stijene, temperatura se nerijetko penje i 10 do 15 stupnjeva više od one na sjevernim stranama. Stoga se preporučuje slojevita odjeća, koju po potrebi možete skinuti.
  • Nosite nešto od prve pomoći. Elastični zavoj ili flaster eventualno mogu zatrebati jer je teren po kojem se krećete neravan, a stijene na dijelovima oštre. Tako ćete se osjećati sigurnije ako ste više kilometara udaljeni od prve ceste ili puta.
  • Sa sobom svakako ponesite prostirku, tanku deku ili barem nekakav mali plastični jastuk na napuhavanje. Predivna priroda naprosto će vas mamiti da na trenutak zastanete, sjednete ili legnete. S navedenim pomagalima bit će vam udobnije, a tijekom zime i toplije.
  • Nosite ruksak tako da su vam ruke za vrijeme hodanja slobodne. Često možete naići na vrlo neravne dijelove terena gdje su slobodne ruke od velike pomoći.
  • Ponesite nešto hrane sa sobom. Najbolji su unaprijed pripremljeni sendviči, voće i orašidi. Nisu teški i ne zauzimaju puno mjesta, a omogućit će vam cjelodnevan boravak u prirodi. Zalaske sunca uz more uistinu je šteta propustiti.

Naša obala obiluje mjestima s čistom i netaknutom prirodom, koja čekaju da budu otkrivena. Uživajte u njima na vlastitu dobrobit!

Napisala: Podrška zdravlju