Shiatsu kao zdravi đir


13.01.2016.

Shiatsu dodir je poput ljubavi majke prema djetetu“. Ova izreka jednog japanskog shiatsu majstora najbolje opisuje kolika je transformirajuća snaga takvog dodira. Naša namjera je shiatsu učiniti dostupnim većem broju ljudi. Stoga su članovi naše udruge, koji se aktivno bave ovom metodom, već nekoliko puta građanima Splita davali besplatne shiatsu tretmane.


Shiatsu kao zdravi djir 1

U daljnjem tekstu možete pročitati kako izgledaju takvi događaji te pogledati fotografije koje su ovjekovječile jedno od tih okupljanja, koje se zbilo na prostoru Zvončaca i Sustipana u Splitu, u sklopu jednodnevne manifestacije „Zdravlje je moj đir“.


Jedna lijepa shiatsu priča
Te svibanjske nedjelje prekrasno vrijeme i raznovrsne aktivnosti posvećene zdravlju bile su odličan razlog za provesti više vremena pod vedrim nebom. Brojni instruktori, prezentatori i predavači održavali su vježbe i prezentacije na otvorenom te predavanja u obližnjem hotelu Jadran. Za građane sve aktivnosti bile su besplatne.
Shiatsu kao zdravi djir 2

 

Članovi shiatsu grupe udruge „Podrška zdravlju“ odlučili su toga dana građanima pokazati kako izgledaju shiatsu tretmani. Nekoliko mekanih strunjača položenih u krug značile su otvoren poziv. Interes nije izostao pa su ubrzo sve bile i popunjene.
Shiatsu je metoda rada na tijelu ili vrsta masaže, kojom se putem pritiska, rotacija i istezanja stimulira fiziološki i energetski potencijal pojedinca. Vrlo je opuštajuća a može se raditi i u terapeutske svrhe.

 

Shiatsu kao zdravi djir 3

 

Iako su se radili kratki shiatsu tretmani u trajanju od 15-ak minuta, učinkovitost ove metode pokazala se na djelu. Povratne informacije koje smo dobili od primatelja dale su našem timu puno razloga za zadovoljstvo.

U praksi su se najviše mogle vidjeti osnovne shiatsu tehnike te osnovni tretman leđa. No pokazalo se kako čak i kratki tretmani mogu imati duboki efekt. Suptilnije tehnike laganih dodira, fascijalnih istezanja i otvaranja „centralnog kanala“, koje se inače obično rade tek nakon duže pripreme, također nisu izostale.

 

Shiatsu kao zdravi djir 5

 

Najjači dojam na sve prisutne ostavila je prekrasna atmosfera tišine i sklada, koja se stvorila pod utjecajem grupnog rada. Naš krug čitavo vrijeme bio je praćen zainteresiranim očima promatrača, koji su stojeći ili sjedeći šutke promatrali tretmane.
Tog popodneva u periodu od 3 i pol sata dali smo oko 80 shiatsu tretmana. Neki koji nisu stigli na red kasnije su izjavili da imaju dojam kako su i samim promatranjem dobili tretman.

 

Shiatsu kao zdravi djir 7

 

Posebno zadovoljstvo bilo je vidjeti i najmlađe kako uživaju u tretmanima, praćeni budnim okom svojih roditelja. Čitava atmosfera bila je poput velikog obiteljskog okupljanja; jedino što su umjesto stolova za blagovanje, tako uobičajenih za te prigode, bile prostrte strunjače.

 

Shiatsu kao zdravi djir 10

 

Shiatsu dodir nešto je posebno i nadasve jedinstveno. On ne poznaje dobne granice niti priznaje razlike među ljudima ni po jednoj osnovi. U njegovu srž utkana je univerzalna ljubav.

 

Shiatsu kao zdravi djir 11

Dok su na Sustipanu i dalje trajali završni tretmani dio našeg tima preselio se u hotel Jadran, gdje je održano predavanje: „Shiatsu – snaga svjesnog dodira“.

 

Shiatsu kao zdravi djir 12

Kroz svoj holistički pristup ova integrativna metoda promatra svu slojevitost ljudskog bića, razumijevajući povezanost svih oblika zdravlja, od fizičke, preko mentalne pa sve do duhovne razine.
Na samom predavanju održana je i demonstracija tretmana, kojoj je prethodila vježba ulaska u tišinu te su svi prisutni mogli „dodirnuti“ shiatsu. Mali dio demonstracije možete pogledati na sljedećem video isječku:

 

 

Zahvala organizatoru
Neizmjerno smo zahvalni udruzi Županijska liga protiv raka, čiji aktivisti nisu žalili truda u organizaciji ovako velike manifestacije. Naša shiatsu priča bila je samo djelić ove prekrasne proljetne bajke, koja je trajala od ranog jutra do večeri.
Ovakvi događaji od iznimnog su značaja za razvoj svjesnosti o zdravlju, kako pojedinca tako i čitavog društva, te ih uistinu vrijedi podržati.

 

Shiatsu kao zdravi djir 14

 

Napisala: Podrška zdravlju

Photo credit: Mladen Čulić