Snaga svjesnog dodira u shiatsu metodi



Kada govorimo o shiatsu –u nemoguće je zaobići pojam koji ga najbolje određuje: „svjestan dodir“. Upravo zahvaljujući njegovoj snazi, ova preventivna i terapijska metoda postaje sve popularnija u današnje vrijeme.

Japanska riječ „shiatsu“ doslovno znači pritisak prstom. Tako je na jednostavan način opisan osnovni shiatsu alat – dodir ili pritisak.

Shiatsu tretman izgleda tako da primatelj leži na mekoj podlozi, odjeven u udobnu odjeću, a davatelj tretmana najčešće pritiskom prstiju ili dlanova te tehnikama ljuljanja, rotacija i istezanja stimulira određene strukture tijela pokrećući energiju u primatelju.

Budući da je opći cilj tretmana uravnoteženje primatelja kao cjelovitog bića, shiatsu dodiruje čovjeka na više razina.


Kako djeluje shiatsu dodir

Promatrajući razine gustoće ljudskog tijela shiatsu dodir može biti usmjeren na kosti, tetive, ligamente, mišiće, vezivna tkiva i fascije, organe, živčano tkivo te tjelesne tekućine.

Prelazeći u područje nematerijalnog, stimuliranjem točaka i tokova meridijana tretira se energetsko tijelo, te dodiruje sustav fascija, koje osim svoje fiziološke funkcije i same provode vitalnu životnu silu te pohranjuju informacije.

Odrediti razinu na kojoj je potrebno dotaknuti primatelja jedan je od zadataka shiatsu terapeuta i naziva se vertikalni prioritet u tretmanu. No, prije svega, shiatsu dodir utječe na autonomni živčani sustav, uravnotežujući aktivnost simpatikusa i parasimpatikusa što omogućuje opuštanje. Samim time sve tehnike koje terapeut kasnije primjenjuje postaju učinkovitije.

 

Snaga svjesnog dodira u shiatsu metodi 1 - 850

Shiatsu tretman radi se u tišini i predstavlja jedan oblik aktivne meditacije, pri čemu primatelj ima priliku doživjeti cjelokupno polje informacija unutar sebe. Svaka informacija povezana je s određenim sjećanjem ili stanjem. Svjesno ih doživjeti znači otvoriti vrata onoj promjeni koja u pravilu vodi uspostavi cjelovitog zdravlja.

Jedan od zadataka shiatsu terapeuta je i održavati svijest o vlastitoj vitalnosti. Na taj način podržava se buđenje (indukcija) iste kvalitete kod primatelja. Svjetski poznat shiatsu učitelj Saul Goodman znao je savjetovati svoje učenike da se, nakon što su savladali tehnike, više usredotoče na to koju kvalitetu nose u sebi dok rade tretman, nego na tehnike.

U shiatsu metodi zdravlje se promatra kao višedimenzionalno polje dinamičke ravnoteže, koje iako pod utjecajem vanjskih okolnosti, ponajprije ovisi o unutrašnjem djelovanju svakog od nas.

Napisao: Nikola Drviš-Grk

 

Snaga svjesnog dodira u shiatsu metodi 2 - 850