Stanovanje u skladu s prirodomKontakt s prirodom jedan je od faktora očuvanja zdravlja za suvremenog čovjeka. Razvoj tehnološkog društva uvelike je utjecao na mijenjanje životnih navika pa određenom broju ljudi, prije svega onima koji žive u gradovima, nedostaje doticaj s prirodom.

U posljednjih desetak godina svjedoci smo sve učestalijeg seljenja stanovnika Hrvatske (prije svega zagrebačke regije) u prigradska naselja. Budući da je želja za prirodnijim načinom života jedan od faktora zbog kojih se pojedinci ili obitelji odlučuju na taj korak, taj proces potakao je i razvoj „eko“ stanogradnje. Sve više vlasnika parcela odlučuje se za gradnju kuća od prirodnih materijala, kako zbog ekonomičnost tako i zbog ugodne i zdrave atmosfere kojom takvi objekti odišu.

Izbor materijala ponajprije ovisi o okolini. Tako je na kontinentu sve popularnija gradnja kuća od zemlje („earthship“ i „earthbag“ sistem) i slame („straw bale“ sistem). U južnoj Hrvatskoj kao osnovni građevni materijal tradicionalno se koristio kamen, ponajprije cijenjen zbog svoje trajnosti ali i lijepog izgleda.

Selo Marine Zemlje Vis

Kao primjer dobre stanogradnje na  području Dalmacije odabrali smo kamenu kuću, sagrađenu prije nekih 200 godina i u cijelosti obnovljenu.

Kamena kuća zdravog življenja

Kada su dvoje članova naše udruge (Sanja i Bruno) odlučili obnoviti staru kamenu dvokatnicu, smještenu u viškom selu Marine zemlje, početna ideja bila im je očuvati izvorni graditeljski stil i utkati tek onoliko suvremenih dodataka koliko je potrebno za kvalitetan i ugodan boravak.

Kamen i drvo

Unutrašnjost kuće uređena je većinom od prirodnog drva, koje u kombinaciji sa suvremenim materijalima predstavlja spoj estetike i funkcionalnosti.

Kamena struktura lijepo je istaknuta i na dijelovima unutrašnjih zidova, što stvara dojam solidnog tradicionalnog graditeljstva, dok drveni podovi odišu toplinom doma i naprosto vas zovu da po njima hodate bosi.

Blagovaonica - prirodni materijali

Srce kuće čini prostrana kuhinja i blagovaonica s peći na drva, koja zbroju prirodnih elemenata u prostoru dodaje kvalitetu žive vatre. Sama energija vatre koristi se i za centralno grijanje, dok solarni paneli omogućuju da tople vode nikada ne nedostaje.

Spavanje pod nebeskim svodom

Igra svijetlosti s krovnih prozora savršeno upotpunjuje topao i veseli doživljaj čitavog prostora, posebno tijekom sunčnih dana, a omogućuje i pogled na zvjezdano nebo iz unutrašnjosti kuće.

Naravno da se tradicionalna dalmatinska kuća ne može ni zamisliti bez vanjskog komina i pripadajućeg mu prostora za blagovanje.

Dalmatinski komin

Kuća zdravog življenja u selu Marine zemlje po nama je dobar spoj duha starine i svježine novog vremena te je vrlo ugodna za boravak.

Sami domaćini kažu da ona za njih predstavlja točku harmonije u kojoj se susreću „energije neba i zemlje“. U to smo se, zahvaljujući njihovom ljubaznom pozivu, mogli i sami uvjeriti.

Napisala: Podrška zdravlju