Trudnoća i porod – proces transformacije iz iskustva majke jogineTrudnoća je prirodno stanje tijela i duha, tijekom kojeg žena postaje majka, a plod beba. Stanje kroz koje buduća majka prolazi antropolozi zovu ”rites de passage”, odnosno transformacija koja nosi nova stanja svijesti, osjećaja, mentalnog buđenja i fizičke promjene. Probuđen instinkt budi u ženi iskonsko znanje, intuiciju i svetu povezanost sa rastućim bićem.

Transformacija fizičkog tijela je očita, no istovremeno se događa buđenje i transformacija mentalnog, emotivnog i duhovnog tijela, koja stvaraju plodno tlo za novo bivanje –  majčinstvo, zrelu ženstvenost i milostivu duhovnost.

Iskustvo trudnoće i poroda

Stoljeća patrijarhata, kombinirana sa industrijskom revolucijom stvorila su stanje u kojem je trudnica svedena na ulogu bespomoćnog pacijenta; bez snage, samopouzdanja i kontrole nad onim što joj se događa; u vapaju za medikamentima koji ublažavaju bol i ubrzavaju proces poroda.

Danas su se mnoge bolnice i rađaonice prilagodile modernijim principima, gdje je porod prirodan proces, soba za rađanje ispunjena toplinom, tišinom i mirom; gdje se koriste oblozi tople riže kao i akupunktura koja ublažava bol; što je od pomoći rađajućoj trudnici. U samom procesu rađanja, racionalni dio uma je u pozadini i spava, a žena se mentalno povezuje sa stanjem duboke intuicije. U tim joj je trenucima više od svega potrebna koncentracija i tišina. U inozemstvu postoje rađaonice koje su se specijalizirale za ovakav način rađanja (posebno u Skandinaviji).

Nažalost još uvijek često čujemo od mladih mama kako boravak u većini današnjih bolnica stvara osjećaj nemira, nestrpljivosti,  hladnoće (često i zbog klima uređaja). Pod hladnim svjetlima sa stropa, od ostatka svijeta dijeli ih tek tanak bolnički zastor, uvelike ugrožavajući osjećaj intime. Trudnice se često rutinski polegnu na leđa i spoje na aparate koji prate vitalne funkcije. Ovakva atmosfera uvelike otežava porod za koji je potrebna opuštenost i osjećaj sigurnosti.

Vježbanje u trudnoći

Može to izgledati i drugačije

Ako želite da vam trudnoća i porod budu prekrasno iskustvo, potrebno je pripremiti svoje tijelo te uskladiti dah, pokrete i ishranu. Potrebno se pripremiti za intenzitet emocionalnog doživljaja, a svoju okolinu za razumijevanje. Pripremiti i bolnicu u kojoj se odlučite rađati na ono što želite, kako bi se što više mogli usredotočiti na ono što je bitno, a ne na ono što je nametnuto.

Trudnoća moze biti meditativan  proces. Ona je idealno stanje u kojem ste već „a priori“ lakše povezani sa svojom dušom, osjećate intenzivnije svoje tijelo i osjećaje; samim time odvija se transformacija, koja uz pravilnu praksu može dovesti do optimalnog sazrijevanja, optimalnog održavanja i pripreme tijela za porod te osnaživanja bebe, što će uvelike učiniti proces rađanja sretnim.

Sam porod je transcendentno iskustvo gubitka identiteta te postajanja u čistom energetskom stanju punom svjetla i blaženstva, usredotočenom na rađanje.

Svetost trudnoće, poroda i majčinstva nije idealiziranje tih stanja, već potencijal koji ona imaju. Naravno da se trudnoća moze odviti i mehanički, tako da nas te dublje promjene zaobiđu. Na isti način i seks, ishrana te generalno življenje može biti mehaničko, prazno i bez zdrave duhovne dimenzije.

Trudnoća ne ide uvijek po planu. Nadamo se uvijek najboljem, no moze doći do komplikacija, bez obzira koliko dobre namjere imali. Tada je snaga tijela, uma i duha još važnija; nevezanost na ishod, već praćenje procesa s ljubavlju, nježnošću i voljenjem same sebe i svoje rastuće bebe. Kroz trudnoću često učimo kako usporiti, ne forsirati i ne očekivati. U nama se javlja milost, blagost, i mir. Živimo li pod utjecajem mehaničkih principa i očekivanja, otežana trudnoća postaje teret, nezadovoljstvo i briga.

Oba puta su lekcije života, oba puta su bolna, no patnja je izbor. Smirenost našeg uma, blagost tijela, snaga duha ključni su sastojci alkemijskog procesa transformacije, koja vodi ka najboljem mogućem ishodu.

                       Joga za trudnice 1  Joga za trudnice 2

 

Vježbanje joge tijekom trudnoće

Kao trudnica, vježbala sam jogu do zadnjeg trena. Pripremala sam se za porod kroz posebne joga pozicije koje otvaraju zdjelicu tek par sati prije nego li je dijete došlo na svijet. Vaše tijelo žudi za pokretom tijekom trudnoće, a i tijekom poroda.

Poznavanje vježbi koje vas vode i tehnika disanja koje vas centriraju ključno je za osjećaj kontrole nad situacijom i buđenje nevjerojatne snage za koju niste ni znali da je imate. Snaga žene (Shakti), koja je najčešće potisnuta zbog kulturoloških obrazaca, budi se kao vulkan sreće, blaženstva i znanja u trenucima poroda.

Savjeti za trudnice

Iz tih spoznaja, ovdje je 12 savjeta za koje se nadam da će vam pomoći kako biste našli svoju trudničku snagu, mekoću i znanje:

 1. Jedite puno organskog voća i povrća, biljnog mlijeka i cjelovitih žitarica; izbjegavajte životinjske proizvode koji opterećuju probavu
 2. Redovito vježbajte jogu, plivajte i hodajte
 3. Naučite tehnike disanja koje ćete primijeniti za vrijeme poroda
 4. Ne naprežite se nepotrebno fizički i mentalno – bez stresa (naročito onog poslovnog)
 5. Podignite noge uza zid 5 min prije spavanja; nakon 6 mjeseci trudnoće nemojte predugo ležati na leđima te češće na kratko podignite noge uza zid
 6. Budite svjesni instinkta ”gniježđenja”; pazite da ne započinjete sa velikim preuređenjem doma – fokusirajte se samo na bebin kutak. Ne isplati vam se mijenjati podove i kauč jer uz odrastanje bebe u domu ionako slijede mrlje posvuda.
 7. Razgovarajte s babicom o svojim željama; pripremite atmosferu topline i tišine za porod u skladu s mogućnostima
 8. Dopustite sebi da pri porodu ispustite bilo kakav vrisak, zvuk, emociju – nemojte se opterećivati tko što misli
 9. Ne brinite se ako sve ne krene po planu; prepustite se dubljem osjećaju mira koji njegujte kroz meditaciju i poslušajte savjet doktora
 10. Dogovorite se s babicom da ne odrežu pupak odmah, već neka krv jedan kratki period pulsira kroz njega; neka vam odmah stave bebu na vaša gola prsa
 11. Razgovarajte s partnerom o promjenama i očekivanjima nakon dolaska bebe

I najvažniji savjet – ako išta želite zapamtiti neka to bude ovo:

 1. Ne tiskajte (puuuusssshhh!) s udahom bebu van. Beba nije neprijatelj kojeg morate istjerati iz tijela. Zamislite da vam je rodnica cvijet koji se otvara i beba kao u tubi u valovima njezinog potiskivanja izlazi van sa vašim izdahom. Mentalno budite tamo u rodnici sa bebom. Vizualizirajte tople, duge valove i ne osvrćite se previše na okolinu u tom trenutku. Uđite u svoj trenutak mira, blaženstva, transcendencije i povežite se s bebom. Tiho joj šapućite da dođe i kako je volite. Ovo je trenutak između vas i bebe, a cijeli svijet neka čeka.

Neka vam trudnoća bude sretna i blažena te neka zrači zdravljem i mirom.

 

Napisala: Lea Lončar, autorica knjige „Joga za Trudnice“ („Yoga tijdens de zwangerschap“)

Tečajevi „Joga za trudnice“ koje vodi Lea: http://pozdrav.hr/joga-za-trudnice/

 

Joga za trudnice - knjiga (nizozemski)