Učenje kroz igru


djecaodgoj
15.05.2020.

Trenutne okolnosti omogućuju nam provesti više vremena u krugu obitelji. Pri tome imamo priliku kvalitetno razvijati naše odnose.

Ta nova kvaliteta može se izraziti kroz maštovite i kreativne aktivnosti, koje uz druženje, služe i učenju. Posebno je važno osvijestiti svoj odnos prema djeci i promotriti na koji način im iskazujemo svoju ljubav i podršku. Djeca traže našu prisutnost i bliskost koja se stvara kroz zajedničku igru.

Kako kvalitetno i kreativno ispuniti vrijeme druženja s djecom? Kako ih još bolje upoznati i dati im podršku? Na koji način motivirati djecu kako bi radosno izvršavali svoje obaveze?

Inspirirani dokazima stručnjaka o važnosti korištenja prstiju u razvoju inteligencije djece i povezivanju lijeve i desne polutke mozga, donosimo nekoliko ideja:


Domaćinstvo

Potaknite djecu na sudjelovanje u primjerenim kućanskim poslovima na originalan i zabavan način. Što ste vi kreativniji u smišljanju luckastih zadataka, to će djeca s većom lakoćom i osmijehom prihvatiti izazov. Naprimjer:

 • naučite djete koristiti iglu i konac. Šivanje je aktivnost koja zahtijeva koncentraciju i fini rad prstiju te razvija strpljenje i usmjerenu pažnju. Aktivnost šivanja možete učiniti zanimljivijom ako predložite da od starih čarapa izradite vlastite šašave “likove” s kojima ćete kasnije prirediti predstavu. Zajedno prišijte botunčiće za oči i ostale detalje po inspiraciji. Zatim, priredite predstavu u kojoj će djetetov “lik” imati ulogu roditelja, a vaš “lik” ulogu djeteta. Kroz takvu interakciju možda će vam biti jasnije kako vas vaše dijete doživljava kao roditelja, jer će najvjerojatnije (nesvjesno) djetetov lik biti vaše ogledalo.
 • kada dođu na red “visinski radovi” poput pranja prozora ili skidanja zavjesa, podignite dijete na ramena i neka vam bude asistent. Ovakvu aktivnost možete učiniti još zanimljivijom ako predložite djetetu da zamisli kako je div koji uređuje svoju palaču.
 • usisavanje ili pranje podova pretvorite u utakmicu improviziranog “karlinga” ili “hokeja”.


 • kada je vrijeme za spremiti razbacane igračke, predložite djetetu igru “košarke” služeći se samo nogama. Dok ubacujete igračke u “koš”, primjetit ćete kako je ova igra korisna tjelovježba koja aktivira sve mišiće tijela.
 • ujutro zajedno napravite krevete. Dijete će na taj način steći korisnu naviku i započeti dan osjećajem uspjeha.
 • kuhajte zajedno! Kuhanje je vrlo kreativna i korisna aktivnost. Najzahvalnije je s djecom izrađivati kolačiće jer će im zaposliti prstiće prilikom oblikovanja tijesta, potaknuti maštu prilikom ukrašavanja te razveseliti osjetila njuha i okusa.

Posadite biljku

Dijete može mnogo naučiti o zakonitostima prirode i o biljkama, sadnjom klice i promatranjem procesa njene pretvorbe u cvijet. Svakodnevno promatranje postupnog rasta biljke razvija strpljivost i sposobnost opažanja čudesnih procesa koji se odvijaju unutar živih bića koja nas okružuju. Osim toga, dijete će se naučiti odgovornosti njegujući svoju biljku redovito i na pravilan način.Zajedno vježbajte

Postoji mnogo vježbi istezanja koje možete raditi u parovima. Djeci je to zabavno, a vama odličan oblik prakse.

Izvrstan spoj pokreta i zabave je i ples. Pustite glazbu koja vas pokreće i zajedno se rasplešite. Dozvolite si slobodu pokreta bez pravila i na taj način omogućite djetetu izražavanje kroz tijelo, bez osjećaja srama i misli da ne zna ili ne može.Likovne aktivnosti

 • slikajte rukama i prstima, ukrašavajte kutije i staklenke dekupaž tehnikom, stvarajte apstraktne slike koristeći slamke kroz koje se puhanjem razlijevaju boje. Zabavnih ideja za likovne kreacije ima bezbroj.
 • poklonite djetetu bojanku sa zanimljivim slikama. Uz rubove stranica ili unutar slika napišite lijepu, afirmativnu poruku. Dok dijete odabire koje će boje koristiti i dok usmjerava pažnju na bojanje, osjetilom vida će neizravno primati i vašu poruku. Neka dijete samo odabire boje kojima će obojiti prazna “polja” kako bi, kroz naizgled jednostavne radnje, postepeno razvijalo sposobnost samostalnog donošenja odluka.
 • zgodna ideja je i samostalno izraditi bojanku likovnom tehnikom fraktala. Fraktali se crtaju tako da se zatvorenih očiju povlači neprekinuta vijugava linija, po cijelom papiru, u svim smjerovima. Zatim se dobivena prazna polja ispunjavaju bojama po želji. Kada se ispune sva polja, dovršeno djelo se pažljivo promotri. Pokušava se isčitati moguća slikovna poruka. Djeca uživaju u ovakvim aktivnostima koje potiču znatiželju i stvaraju efekt iznenađenja.
 • naučite djevočice plesti pletenice ( i neka vam poslije naprave frizuru 🙂 ), a dječake naučite vezivati jednostavnije nautičke č Spomenute aktivnosti radom prstiju i koncentracijom podržavaju razvoj novih neuronskih veza u mozgu.


Oživite igre svog djetinjstva

Pričajte djeci o svom djetinjsvu i potaknite ih da s vama, a kasnije i sa svojim vršnjacima, obnove neke zaboravljene igre. Naprimjer:

 • vaš zajednički projekt može biti vlastita izrada “kareta”.
 • “laštik” i “zoga” se mogu igrati na vrhu zgrade.
 • “franje” se mogu igrati u vrtu ili travnjaku ispred kuće.
 • “logor” se može napraviti i u kući služeći se stolicama, pokrivačima i kutijama.
 • naučite djecu igrati šah, mikado, crnog Petra, briškulu, trešetu, grad- država, potapanje brodova… Neka cijela obitelj sudjeluje.
 • igrajte pantomimu ili slikopis (Pictionary). Smijeh i zabava će trajati satima.

Čitajte im priče prije spavanja, ili još bolje, izmislite ih zajedno

Predlažemo djeci prije spavanja čitati priče koje će potaknuti stvaranje ugodnih slika i misli. Neka dijete utone u san s osmijehom na licu. Ako je dijete pred spavanje još uvijek razigrano, možete zajedno stvoriti priču. Vi započnite pričati priču i nakon nekoliko rečenica se neočekivano zaustavite. Tada dijete preuzima ulogu pripovjedača.

Izmjenjujte se tako u ulozi pripovjedača više puta i uživajte u nepredvidivosti vaše luckaste zajedničke fabule. Sutradan se možete prisjetiti vaše priče, zapisati je i dati djetetu da je oslika.Filmske večeri

Ispecite kokice i zajedno pogledajte kvalitetan film primjeren dječjoj dobi. Nakon filma prokomentirajte postupke likova, poruku filma, sličnosti i različitosti u odnosu na vašu percepciju života. Aktivno promišljanje o odgledanom sadržaju potiče kod djeteta sposobnost dubljeg razumijevanja svijeta oko sebe kao i samoga sebe unutar zajednice.

Kroz prikazanu priču dijete može mnogo naučitii o moralu i međuljudskim odnosima. Također, može steći samopouzdanje u izražavanju svojih misli i stavova bez obzira slažu li se s vašima. Ohrabrite ih u tome. • zajedno gledajte dokumentarne filmove o temama koje zanimaju vaše dijete. Kvalitetan dokumentarac će lakše i jasnije približiti djetetu informacije s kojima se možda već susrelo u sklopu školovanja. Korisno je pogledati ekranizacije ponekih lektirnih naslova te kasnije usporediti književno i filmsko djelo.
 • upoznajte djecu s klasicima crtanog filma poput Prof. Baltazara, Loleka i Boleka, Pata i Mata, Čudesne šume …

Igrajte se sjenama na zidu

U mračnoj prostoriji postavite svjetlo iza sebe. Na prazan zid rukama i prstima oblikujte razne obrise i stvarajte zajedno priču.


Promatrajte oblake

Sjednite na balkon ili uz prozor i s djetetom promatrajte oblake. Tražite zanimljive oblike u njima. Asocijacije vašeg djeteta mogu vam puno otkriti o njegovom unutarnjem svijetu. Ova opuštajuća aktivnost možda je i izvrsna prilika za suptilno pokretanje razgovora o nekoj važnoj temi, prisutnoj u djetetovoj percepciji svijeta.Zaista postoji mnogo načina kako obogatiti vaša obiteljska druženja na maštovit i edukativan način. Najvažnije je igrom osvježitii svaku naizgled “običnu” aktivnost i obavezu, kako bi vašem djetetu postala zanimljiva i poticajna.

Iskoristite svakodnevne situacije kako bi razvili veće razumijevanje djetetovog jedinstvenog unutarnjeg svijeta i razvili svoj odnos s njim.

Odgoju pristupite svjesno i odgovorno te ga koristite i kao alat za vlastito učenje i istraživanje života. 

Kao šećer na kraju, jedan slatki podsjetnik: grlite svoje dijete. Dijetetu svaki vaš zagrljaj djeluje umirujuće i iscjeljujuće. Dokazano je da su ljudi koji se često grle zdraviji, opušteniji i radosniji.

Uživajte sa svojim voljenima.

Napisala: Maja Mašković