Variva – jela u jednom loncu


10.02.2016.

Variva su vrlo ukusna, krepka jela koja se kuhaju u jednom loncu i jedu žlicom. Izdašna su i hranjiva, a spravljaju se u brojnim varijantama. Budući nas termički obrađena hrana zagrijava, variva se najčešće jedu zimi pa na taj način umijećem prilagođavanja promjenama u prirodi podržavamo dobro zdravlje.

Za hladnijeg vremena često nam više odgovara začinjena hrana, a začinima također poboljšavamo miris i okus jelima. Pri pripremi jela na hladno prešano ulje najprije možemo staviti začine po želji. Zimi nam osobito prija ljutkasti okus đumbira koji potiče cirkulaciju i probavu te pročišćava dišne puteve. Češnjak, kurkuma i slični ʿzagrijavajućiʾ začini kratkim će pirjanjem stvoriti mirisnu podlogu za brojne maštovite kombinacije.


Najčešći sastojak variva su različite vrste mahunarki, ponajprije grah, leća ili slanutak. Soju možemo koristiti, kako u zrnu, tako i obliku raznih pripravaka; umak od soje i miso koristimo za začinjavanje, a tofu i tempeh doprinijet će hranjivosti variva. Mahunarke možemo kombinirati i s raznim žitaricama kao što su riža, heljda, zob, ječam ili kukuruz te na taj način u jednom obroku imati uravnoteženu količinu bjelančevina.


Dolaskom hladnijih dana sve značajniju ulogu u našoj prehrani zauzima korjenasto povrće: mrkva, pasternjak, korijen celera i peršina zagrijavaju tijelo i osnažuju probavu. Variva obogaćujemo tvrđim lisnatim povrćem (kao što su kelj, prokulice ili raštika) i naravno bundevom – hranjivom i ukusnom namirnicom koja se lako čuva te je bogata mineralima i složenim uglikohidratima.

Mahunarke i žitarice možemo kuhati posebno jer se pripremaju duže od povrća pa ono neće biti prekuhano i bezukusno. Kada sjedinimo sastojke i zalijemo ih temeljcem, dodatno kuhanje omekšat će žitarice i mahunarke koje će ispustiti škrob i zgusnuti varivo. Manji dio možemo izmiksati štapnim mikserom (u tu svrhu može nam poslužiti i gnječilica za krumpir) te ćemo tako dobiti finu, kremastu teksturu.


Do mene je nedavno došla nadahnjujuća rečenica: „kuhanje je divan način iskazivanja kreativnosti, proglasite kuhinju umjetničkim ateljeom!“ Okušajte se i uživajte!


Napisala: Sanja Drviš Grk