Vježbe disanja u jogi


disanjejogavježbe
23.08.2019.

O osnovama i dobrobiti potpunog joga disanja već smo pisali u članku „Potpuno disanje kao izvor vitalnosti“ u kojem je objavljena i audio vježba za dnevnu upotrebu.

Ovdje ćemo se osvrnuti na dublji i snažniji aspekt disanja, a to je povezanost daha sa kretanjem energije kroz tijelo; posebno kroz centralni živčani sustav.

Svjesnim disanjem možemo opaziti kako je dah najvažniji način uvlačenja energije u tijelo. Stoga je preporučljivo češće disati s punom svjesnošću.

Osnovne faze disanja u jogi

PURAK (udah): povezan je s kretanjem energije prema gore kroz kralježnicu. Proces primanja kisika povezan je s afirmacijom snage i radosti života, čime se snaga uvlači kroz kralježnicu gore, prema mozgu.

RECHAK (izdah): povezan je s kretanjem energije prema dolje kroz kralježnicu. Proces pročišćavanja povezan je s eliminacijom svih negativnih stanja: slabosti, tuge, obeshrabrenja, itd.  U meditaciji se izdah povezuje s osjećajem pozitivne predaje u ruke Beskrajnog Mira.

Povećana snaga udisaja i izdisaja povezana je s povećanim strujanjem energije kroz kralježnicu prema gore i dolje. Ravnoteža ovih dviju strujanja (poznatih pod nazivom Prana i Apana) proizlazi iz stanja mentalne ravnoteže i produbljenja unutarnje svjesnosti.

KUMBHAK (međudah)

Kada se strujanje Prane i Apane savršeno uravnoteži, zaustavlja se čak i kretanje fizičkog disanja. Napredni jogiji su u stanju dugo zadržati dah i potpuno koncentrirati um. Do toga se dolazi postupno i prirodno – bez forsiranja.

KUMBHAK ili zadržavanje daha se tijekom vježbi disanja izvodi u kratkim periodima s ciljem fokusiranja uma na određenu misao ili stupanj svjesnosti. To znači da dok zadržavamo dah mentalno potvrđujemo pozitivan stupanj svjesnosti koji nastojimo razviti. Joga praktičar kombinira disanje s nastojanjem da proširi svoju svjesnost.

Provođenje vježbi disanja

Određene vježbe disanja sastavni su dio joga satova u našoj udruzi.

Poseban sat na kojem radimo samo vježbe disanja prema navedenim principima, provodimo jednom tjedno u dvorani naše udruge (raspored vježbi). Vježbanje traje oko sat vremena. U uvodnom dijelu radi se kratki blok energizacijskih vježbi, a same vježbe disanja rade se sjedeći na stolici. Rade se ukupno 4 vježbe disanja, koje koriste gore navedene principe. Nakon vježbi ostaje se u kratkoj meditaciji, a potom i u završnom opuštanje ležeći na prostirki.

Vježbe disanja koje radimo nisu naporne i ne zahtijevaju posebnu fizičku pripremu. Zdrave osobe koji ih nauče mogu ih prakticirati samostalno, jer ne izazivaju nuspojave. Ukoliko imate određene zdravstvene tegobe za koje smatrate da bi mogle biti prepreka vježbanju, savjetujemo vam da se konzultirate s vašim liječnikom.

Za uspješnu primjenu mnogih pa i ovih vježbi presudna je ustrajnost. Stoga uživajte u vježbanju!

Napisala: Podrška zdravlju