Vježbe disanja za jačanje imuniteta
Serija članaka s opisom vježbi, kao podrška vježbanju kod kuće.


Naš dah je u direktnoj vezi s razinom naše životne snage. Pod utjecajem stresa disanje je plitko, kod umora izdah je jako dug a udah kratak, u strahu dijafragma je blokirana. U svim tim stanjima prisutna je mala snaga.

Disanje je glavni način ispunjavanja energijom. Udah je povezan s uzlaznim kretanjem energije i s primanjem snage (kisika), a izdah je povezan sa silaznim kretanjem energije i s otpuštanjem suvišnog (više o tome u članku „Vježbe disanja u jogi“). 

Vježbe disanja posebno djeluju ako dišemo svjesno i promišljeno. To je važno, jer u svemu što radimo sudjeluje naša svijest pa bi bilo dobro što češće tako disati.

Svjesna osoba udiše snažno, duboko ponirući u ljepotu svemira, izdišući također snažno i pritom otpuštajući sve suvišno. Cilj je postići sklad uzlaznog i silaznog kretanja energije u jezgri kralježnice (centralnom živčanom sustavu), što rezultira stanjem postojane snage u tijelu te stanjem mentalne jasnoće i smirenosti.Ako imate specifičan problem, fizički ili mentalni, možete iskoristiti dolje opisane tehnike disanja, kako bi potvrdili pozitivno stanje blagostanja i dobrog zdravlja te kako bi svaku suprotnost takvom stanju energično izbacili van iz svog sistema. U meditaciji se pak disanje koristi kako bi razvili osjećaj pozitivne predaje u ruke Beskrajnog Mira.


Disanje i imunitet

Kakve veze gore navedeno ima s našim imunitetom?

Disanje i imunitet direktno su povezani jer snaga životne sile (Prane) u nama direktno regulira snagu pet osnovnih metaboličkih funkcija: metabolizacije (anabolički i katabolički procesi), asimilacije, kristalizacije, cirkulacije i eliminacije.

Kada je životna sila aktivna, tada se sustav uspješnije samoregulira kroz gore navedene procese. Aktivna inteligencija u tijelu uspješnije razlikuje ono „vanjsko“ od onog “unutarnjeg” i ne dopušta virusima i bakterijama da se nastane i razmnože.

Ovo ne umanjuje važnost održavanja higijenskih navika i ispravnog ponašanja, no naša stvarna zaštita je u razvijanju naše svjesnosti o tome tko smo. Naše tijelo je alat Duše koja ga nastanjuje, i u njemu je sva Njena snaga i sve Njene sposobnosti. A ti resursi nisu ograničeni, osim ako mi mislimo da jesu!


Vježbe disanja

Ovdje ćemo opisati četiri tehnike disanja, koje se vježbaju kao dodatni program u našoj dvorani (vidi termin). Uz opis dole u tekstu, dostupni su vam i video materijali preko našeg You Tube kanala.

 1. Produbljeno disanje  (video 1)
 2. Duplo disanje ili energizirajući dah  (video 2)
 3. Sitkari  (video 2)
 4. Naizmjenično disanje – varijanta  (video 3)

Svaka od tehnika može se vježbati i sama za sebe. Vježbe opisujemo redoslijedom kojim ih izvodimo na satovima.

Uvodne energizacijske vježbe

Kao pripremu za izvođenje vježbi disanja preporučuje se napraviti nekoliko energizacijskih vježbi iz stojećeg položaja. Energizacijskih vježbi ima ukupno 40, a dovoljno ih je napraviti 3 do 4.One koji se dosada nisu susreli s energizacijskim vježbama, prije vježbi disanja mogu napraviti sljedeću energizacijsku vježbu:  

Stupanje u mjestu  

Stojite na nogama, pogled defokusiran i usmjeren blago prema gore (malo iznad razine glave). Osvijestite uspravnu energiju unutar kanala vaše kralježnice (može se i vizualizirati svjetlosni stup).

Stupajte u mjestu između 30 sec. i 1 min. , podižući koljena negdje u visinu kukova (ili niže ako vam je to prenaporno). Ruke su vam savijene u laktovima i sudjeluju u stupanju. Naglasak je na radu nogu, energija se podiže od dole. Stupajte mekano u području stopala, amortizirajući dodir s podom (bez bubanja).

Održavajte pogled defokusiran i blago podignut i mentalno ponavljajte afirmaciju „ja sam budan/na i spreman/na. Vježbu izvodite energično i mekano.

Nakon stupanja duboko udahnite i izdahnite nekoliko puta.


Sjedeći položaj za vježbe disanja

Udobno se smjestite u sjedeći položaj. Vježbe disanja i meditacija traju između 20 i 30 minuta, stoga ako niste navikli dugo sjediti na podu preporučujemo vam sjesti na stolicu.

Važno je da vam kralježnica bude uspravna tijekom vježbi pa ukoliko možete, sjedite bez naslanjanja, a ukoliko vam je potreban naslon ostanite i dalje što ravnijih leđa.

Zatvorite oči i opustite se. Pažnju ponovo dovedite na uspravnu energetsku kralježnicu, a fokus podignite u prostor čela (treće oko).

Radimo 4 vježbe disanja, jednu za drugom (između vježbi je 1 do 2 minute pauze).

Najprije 3 puta duboko udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta.


 1. Vježba – Produbljeno disanje  (video 1)

 

 • Udahnite polako na nos, mentalno brojeći pri tome (između 4 i 10)
 • Zadržite dah onoliko koliko je trajao udah (brojite mentalno)
 • Izdahnite na usta, kroz skupljene usne (jednako trajanje kao i udah)

 

Vježbu radite između 1 i 3 minute. Stanite sa vježbom kada osjetite da vam je dovoljno. Ostanite zatvorenih očiju i nastavite se opuštati 1 do 2 minute prije nego nastavite.

Napomena: dah zadržavamo samo nakon udaha.

Dok udišete osjetite kako uvlačite snagu, hrabrost i blaženstvo kroz vašu kralježnicu prema gore, prema mozgu.

Dok zadržavate dah mentalno potvrdite pozitivan stupanj svjesnosti koji nastojite razviti.

Dok izdišete osjetite kako izbacujete iz svog tijela sva negativna stanja, slabost, obeshrabrenje, tugu.


 1. Vježba – Duplo disanje ili energizirajući dah  (video 2) 
 • Udahnite kroz nos, najprije kratko pa zatim dugo (u jednom udahu, prvi dio udaha je kratak a drugi dio je dug)
 • Izdahnite kroz usta i nos, najprije kratko pa zatim dugo (u jednom izdahu, prvi dio izdaha je kratak a drugi dio je dug)

Vježbu radite dinamično i energično. Ponovite je 6 do 8 puta. Ostanite zatvorenih očiju i nastavite se opuštati 1 do 2 minute prije nego nastavite.

Napomena: vježba značajno povećava strujanje energije kroz tijelo.  


 1. Vježba – Sitkari  (video 2)
 • Naslonite jezik na zatvorene zube (iznutra prema naprijed) i blago otvorite usne. Udahnite snažno kroz usta s pištećim zvukom i osjetite svježinu daha koji prodire prema mozgu i širi se u čitav živčani sustav
 • Izdahnite kroz nos (usne zatvorene)

Vježbu ponovite 6 do 8 puta. Udah i izdah traju podjednako. Zadržite dah u plućima onoliko koliko je to udobno za vas. Ostanite zatvorenih očiju i nastavite se opuštati 1 do 2 minute prije nego nastavite.

Napomena: vježba razvija dijafragmu i pomaže u osvještavanju kako zrak i energija ulaze u pluća.


 1. Vježba – Naizmjenično disanje – varijanta  (video 3)

Ova varijanta je nešto drugačija nego naizmjenično disanje koje vježbamo na 2. stupnju i otvorenoj grupi (vidi: Joga vježbe 2. stupnja – na dnu članka).

 • Zatvorite desnu nosnicu i polako udahnite kroz lijevu nosnicu, mentalno brojeći pri tome (između 4 i 10)
 • Zadržite dah onoliko koliko je trajao udah (brojite mentalno)
 • Zatvorite lijevu nosnicu i polako izdahnite na desnu nosnicu (jednako trajanje kao i udah)

Za vrijeme vježbe desna ruka je podignuta, kažiprst i srednji prst su na točki na sredini čela. Palcem zatvaramo desnu, a domalim prstom lijevu nosnicu. Vježbu radite između 3 i 5 minuta.  Napomena: tijekom vježbe možemo blago stegnuti grlo (Uđaji dah), tek toliko da se proizvede blagi šum disanja. To nam pomaže kod koncentracije i povećanja svjesnosti o kretanju energije kroz kralježnicu, koje ova vježba posebno uravnotežuje.


Meditacija – nakon vježbi disanja

Ostanite sjediti mirno nekoliko minuta, zatvorenih očiju i uspravne kralježnice, nastavljajući promatrati. Pažnja je u prostoru trećeg oka.

Zamislite sebe i prostor oko sebe ispunjen nebesko plavim svjetlom. Svjetlo prvo ispunjava vas, ulazeći u vaš mozak kroz tjeme (krunsku čakru), treće oko i medulu. Kada ste potpuno ispunjeni plavim svjetlom, širite ga u prostor i pošaljite svima. Zamislite kako svjetlo dodiruje sve ljude i iscjeljuje čitav planet.Ako vam je prezahtjevno raditi vizualizaciju, možete se zadržati samo na promatranju svog unutrašnjeg prostora s mišlju da se ispunjavate snagom i sviješću. I kada nam se čini da vježbanje „ne ide“, mi koristimo volju, a volja pokreće energiju.

Rezultate vježbanja procjenjujte prema onome kako se osjećate nakon vježbi, a ne prema onome što se dešavalo putem.

Uživajte u radosnom putovanju!