Zeleni kašasti sokoviSvi bismo ponekad željeli zamahnuti čarobnim štapićem i preplaviti se energijom, zdravljem i optimizmom; osjetiti radost i to preliti na svijet i ljude oko nas.

Čarobni štapići kao takvi možda ne postoje , ali to ne znači da ne postoje čarolije. Jedna od njih zasigurno su zeleni kašasti sokovi. Pripremljeni sa ljubavlju i svjesnošću da konzumirajući prirodu u svom čistom obliku činimo nešto zaista dobro za sebe, oni su veliki korak naprijed u postizanju harmonije tijela i duha. Bez obzira kakve su vaše prehrambene navike, stvorite li naviku pijenja „čiste energije sunca“ već ste učinili mnogo za sebe i svoje tijelo.

 

Izbor namirnica i priprema zelenih napitaka

Priprema zelenih kašastih sokova je jednostavna te je za nju potrebno odvojiti desetak minuta. U blender se stavi zeleneno lisnato povrće, voće po vašem „guštu“ i voda, a nakon miksanja rezultat je tekući obrok prepun vitamina, minerala i enzima.

Od povrća mogu se koristiti: špinat, blitva, maslačak, kopriva, koromač, zelena salata, potočarka, rikula, kelj, kupus, lišće mrkve, cikle i slično. Izbor voća može varirati od domaćeg sezonskog do tropskog: jabuka, banana, kruška,marelice, šumsko voće, avokado …

Količina voća, zelenja i vode može se odrediti po vlastitom ukusu. Bolje početi s manjim količinama zelenja, a potom količinu postupno povećavati kako bi se nepca navikla na nove okuse. Važno je rotirati vrstu zelenog lisnatog povrća koju stavljamo u sok zbog prisutnosti male količine alkaloida u njihovom lišću, kako bi spriječili njihovo nakupljanje u organizmu. Vrstu voća nije potrebno često mijenjati jer plodovi ne sadrže alkaloide.

Zeleni povrtni sok 2

Za pripremu ovih napitaka nije potrebno posjedovati skupe, vrhunske blendere – i oni najobičniji sasvim lijepo obavljaju posao. Potrebno je samo prethodno naribati tvrđe voće poput jabuke i izbaciti peteljke listova kako se ne bi oštetile oštrice uređaja.

 

Zašto konzumirati zelene kašaste sokove?

Navedimo bitne prednosti koje našem tijelu pruža konzumiranje ovih sokova:

Izrazito su hranjivi i lako probavljivi; usitnjavanjem zelenja i voća u blenderu razbijaju se čvrste opne biljnih stanica što našem tijelu uvelike olakšava apsorpciju vrijednih sastojaka bez utroška nepotrebne energije. Bolja apsorpcija vitamina i ostalih hranjivih tvari pomaže kod cijelog niza bolesti: anemije, osteoporoze, poremećaja živčanog sustava, reguliranja šećera u krvi, PMS-a, …

Zbog visokog sadržaja celuloznih vlakana (za razliku od sokova iz sokovnika) vrlo su zasitni i odlično djeluju na probavu.

Neobično su ukusni i svježi jer u njima prevladava slatki, voćni okus pa ih jako vole djeca (što je odlična vijest za roditelje koji s djecom vode bitke oko jedenja zdravih namirnica), a čak ih vole i kućni ljubimci!

Bogati su klorofilom pa je njihovo svakodnevno ispijanje gotovo poput primanja transfuzije zdrave krvi.

Priprema je vrlo jednostavna, brza i ekonomična; za pripremu 1 l zelenog soka potrebno je manje od 10 minuta, a u slučaju potrebe mogu se čuvati na niskim temperaturama i do 3 dana.

Redovitim pijenjem zelenih kašastih sokova smanjuje se želja za nezdravom hranom i stvara navika jedenja svježeg voća i povrća u većim količinama. Tako se uvelike smanjuje dnevni unos nezdravih masnoća i prevelikih količina soli u organizam te se počinje uživati u jednostavnim namirnicama punim života.

Smanjuje se mogućnost pojave infekcija, parazita i alergija.

Povećava se energija tijela, bistrina uma, tijelo se čisti od otrova što omogućuje uspostavu zdravlja na svim razinama.

 

Zeleni povrtni sok 3

 

Stvaranje zdrave navike

Postavimo pitanje: ako je zelenje toliko dobro za zdravlje, zašto većina ljudi ne voli njegov okus? Zar tijelo ne bi trebalo nagonski žudjeti za njim?
Da, trebalo bi, ali su naši okusni pupoljci s vremenom postali neosjetljivi na jednostavne, prirodne okuse zbog prevelikog unosa umjetnih, rafiniranih namirnica s pojačivačima okusa. Stimulansi su nam postali primamljiviji od jednostave hrane i jedinstvenih okusa koje nam ona u svojoj šarolikoj paleti nudi.
Stoga su ovi ukusni sokovi pravo otkriće za poboljšanje općeg stanja organizma jer zadovoljavaju i okusne pupoljke i potrebe našeg tijela za održavanje optimalnog zdravlja.

Konzumiranje zelenih kašastih sokova uvođenje je pozitivne navike koja može doista promijeniti naš odnos prema prehrani. Shvaćajući da je sve oko nas energija i da je ta životna energija uskladištena i u plodovima prirode, zapitajmo se: koja hrana me zaista hrani, od koje se hrane osjećam svježije, poletnije i istinski radosno iznutra?

Vjerujemo da će i vaše iskustvo potvrditi odgovore do kojih smo mi došli!

Napisala: Maja Mašković

 

Zeleni povrtni sok 4

Foto credit (foto 1): Rob.Bertholf via Foter.com / CC BY

Foto credit (foto 2): Breville USA via Foter.com / CC BY

Foto credit (foto 3): bertholf via Foter.com / CC BY

Foto credit (foto 4): Leon Terra via Foter.com / CC BY